28/02/202112:47

Κώστας Διαμαντόπουλος: Ένας χρόνος πανδημίας ας δούμε με ψυχραιμία που βρισκόμαστε στην Ηλεία….

Κώστας Διαμαντόπουλος: Ένας χρόνος πανδημίας ας δούμε με ψυχραιμία που βρισκόμαστε στην Ηλεία….
Ένας χρόνος πανδημίας ας δούμε με ψυχραιμία που βρισκόμαστε στην Ηλεία….
1. Ο νομός βρίσκεται στην 48η θέση με κριτήριο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100 χιλ κατοίκους (555 / 100 χιλ. και στο σύνολο 884)
2. Το ποσοστό των εμβολιασθένων στην Ηλεία και τις δυο δόσεις φτάνει το 2.19% όταν σε επίπεδο χώρας το αντίστοιχο βρίσκεται στο 2.93%. Συγκρινόμενο με νομούς παρόμοιου πληθυσμιακού μεγέθους είμαστε υψηλότερα από τη Φθιώτιδα (1.82%) χαμηλότερα όμως από τα Χανιά (3.69% !!!!) και τη Μεσσηνία (2.72%).
3. Η ανάπτυξη νέων κλινών στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου συμπεριλαμβανομένων και κλινών ΜΕΘ ήταν αναγκαία και ορθά υπήρξε. Άλλωστε η ”φέρουσα ικανότητα” είναι τέτοια που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 220 κλίνες συνολικά. Την ίδια στιγμή όμως το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό μειώθηκε με την αποχώρηση 11 ειδικευμένων ιατρών με πολύ πιθανή την αποχώρηση και άλλων. Οι αποχωρήσεις θα ήταν περισσότερες αν δεν είχε παραταθεί το όριο αναγκαστικής συνταξιοδότησης. Οι προσθήκες περιορισμένες και τα καθαρά κέρδη από τις θέσεις που προκηρύσσονται αβέβαια.
4. Η ενίσχυση σε νοσηλευτές αφορούσε επικουρικό προσωπικό. Καμία θέση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού δεν προκηρύχθηκε στο νομό.
5. Η ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας υπήρξε καθυστερημένη αρχικά ως σημεία κλινικοεργαστηριακού ελέγχου και τώρα ως σημεία εμβολιασμού του πληθυσμού.
6. Από τα 10 εμβολιαστικά σημεία που είχαν ανακοινωθεί λειτουργούν τα 5 κι αυτά με περιορισμούς στις ηλικιακές ομάδες που καλύπτουν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και εκτός νομού! Η ενεργοποίηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου ως εμβολιαστικό κέντρο αποτέλεσε αναγκαστική επιλογή για να μη ναυαγήσει ο σχεδιασμός.
7. Στην Αμαλιάδα παρά τη γενναία χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του ισογείου της νέας πτέρυγας, αυτό παραμένει κλειστό!
Σε κάθε περίπτωση η μάχη συνεχίζεται και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…
Κι όπως έχουμε ξαναπεί…
Αυτές οι μάχες κερδίζονται κυρίως στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας και λιγότερο στα νοσοκομεία….

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα