Ένας στους δύο Έλληνες δεν πάει διακοπές – «Καίνε» οι τιμές για διαμονή και μετακίνηση
Οι διακοπές έχουν μετατραπεί σε «όνειρο θερινής νυκτός» το φετινό καλοκαίρι για τους μισούς Έλληνες καθώς, από τη μία πλευρά, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας και από την άλλη, οι ανατιμήσεις σε υπηρεσίες που απαρτίζουν το «πακέτο των διακοπών», πιέζουν ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή που οι τιμές στα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην κατηγορία τους τελευταίους μήνες, παραμένουν υψηλές, στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, αποτυπώνονται σημαντικές αυξήσει στις τιμές σε σχέση με πέρσι, τόσο για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, όσο και για τις μετακινήσεις προς τους καλοκαιρινούς προορισμούς. Αυξημένες εμφανίζονται επίσης οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.
Στο συνολικό «πακέτο διακοπών», με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 12,7% σε ετήσια βάση, με τις τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο να είναι αυξημένες κατά 19,7% και στην κατηγορία «ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία», κατά 12%. Στα εστιατόρια, οι ανατιμήσεις φτάνουν το 5,1%. Ακριβές, παράλληλα, παραμένουν και φέτος οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπως έχει αναδείξει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το CNN Greece, ειδικά για τις οικογένειες που μετακινούνται σε δημοφιλή νησιά της χώρας με το αυτοκίνητό τους.
Καθόλου ή λιγότερες διακοπές με μειωμένο μπάτζετ
Μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων σχεδόν στο σύνολο της καθημερινότητας των Ελλήνων, από τις αγορές στο σούπερ μάρκετ μέχρι το κόστος στέγασης, η ανάγκη περιορισμού των δαπανών αποτελεί προτεραιότητα για την πλειονότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ένας στους δύο Έλληνες (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος ενώ 1 στους 3, θα κάνει πιο «περιορισμένες» διακοπές, με μειωμένο κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Έτσι, ακόμη κι όσοι θα κάνουν διακοπές φέτος, επιλέγουν πιο προσιτά καταλύματα, σε ποσοστό 53% και αναζητούν πιο οικονομικές επιλογές μεταφοράς σε ποσοστό σχεδόν 40%, σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα, της εταιρείας Klarna. Παράλληλα, το 29,7% των Ελλήνων σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιεί ενώ το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών, κρατά τα έξοδα των διακοπών του σχετικά χαμηλά, με την πλειονότητα να δαπανά, μεταξύ 301 ευρώ και 600 ευρώ ανά άτομο στο εκάστοτε ταξίδι του.
Πηγή: Cnn.gr