Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση – News.gr
06/10/202020:53

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις σε 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι είναι κερδισμένοι

Ακόμα και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση

Τη σταδιακή μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβαρύνει περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, φαίνεται πως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν, όταν περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές τιμές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2021, αν δεν υπάρχουν δραματικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Η μαζική ένταξη περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει μια μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 625 εκατ. ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, η επιβάρυνση αγγίζει τα 358 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θα μπορούσε αρχικά να μειωθεί ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και σε δεύτερο χρόνο να μειωθεί για τα νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρησή του στα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσει να διώχνει επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στο real estate. Σημειώνεται ότι η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ποιοι επωφελούνται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πόσο

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ, έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ με 1,15% υπολογίζεται το ποσό πάνω από αυτό το όριο.

Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή πέντε και μισό τοις χιλίοις (5,5‰), ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰).

Παραδείγματα:

  • Για συνολική περιουσία 300.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στα 75 ευρώ.
  • Για συνολική περιουσία 400.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στα 375 ευρώ.
  • Για συνολική περιουσία 500.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στα 875 ευρώ.
  • Για συνολική περιουσία 600.000 ευρώ, ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στα 1.475 ευρώ.

Όπως προκύπτει, η ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που η αξία τους κυμαίνεται από 270.000 έως 400.000 ευρώ είναι αισθητή. Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα