23/08/202011:04

ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν – Έρχονται μειώσεις φόρων

 

ΕΝΦΙΑ: Ολες οι αλλαγές που θα γίνουν – Ερχονται μειώσεις φόρων

Ποιες είναι οι αλλαγές που προωθούνται στη διαχείριση του ΕΝΦΙΑ – Οι μειώσεις και πώς θα γίνονται οι εισπράξεις

Στους δήμους περνά από το 2022 η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η μείωσή του κατά 8% έως 10% το 2021 θα είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον φόρο ακινήτων. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας ταυτόχρονα έναν μηχανισμό εξισορρόπησης για την κατανομή ανά δήμο, ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, για τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει μια διαδικασία βάσεις της οποίας οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελικό βήμα είναι η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ώστε να τεθούν σε ισχύ το 2021 προκειμένου ο επόμενος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση το νέο καθεστώς. Η διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, αλλά «πάγωσε» λόγω κορονοϊού.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι η επικαιροποίηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2021, καθώς και ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως με την ανακοίνωσή τους. Δηλαδή, τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν τον επόμενο Αύγουστο θα υπολογιστούν με βάση τις νέες αξίες. Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real, την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Τα συγκριτικά στοιχεία πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα γίνεται η είσπραξη

Ο μηχανισμός είσπραξης του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ο φόρος δηλαδή θα εξακολουθεί να εισπράττεται από το κράτος. Επί της ουσίας, δηλαδή, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η πίστωση του φόρου που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα περνά αυτόματα στους οικείους δήμους ενώ ένα μέρος του θα παρακρατείται, μέσω του μηχανισμού είσπραξης, για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και με μικρότερες αντικειμενικές, ώστε να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Η βασική διαφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι ότι, εφόσον εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση, χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που θέλουν να εκπονήσουν. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους θα αναγκάζει τους τοπικούς άρχοντες να λογοδοτούν στους δημότες αναφορικά με το αν διαχειρίζονται με όρους ανταποδοτικότητας τα ποσά που καταβάλλονται.

ΕΝΦΙΑ: 7,3 εκατομμύρια σημειώματα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τις όποιες αλλαγές, η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν 7,3 εκατομμύρια σημειώματα για ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα ισχύσουν και φέτος κλιμακωτές μειώσεις του φόρου από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου που εφαρμόστηκαν πέρυσι, Πάντως, φέτος ο φόρος του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να εξοφληθεί σε έξι δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα