07/06/202123:34

Εντός φθινοπώρου το φυσικό αέριο έρχεται σε 3 πόλεις της Δυτ. Ελλάδας, Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο

Στην εκκίνηση της κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Regional Growth Conference.

Ο CEO της ΔΕΔΑ επισήμανε πως αναμένεται η έγκριση του προγράμματος αξίας 42 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε πως όλα τα έργα της ΔΕΔΑ χρηματοδοτούνται μέσω των αντίστοιχων ΕΣΠΑ των Περιφερειών και αυτό σημαίνει πως έως τα τέλη του 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, γεγονός το  οποίο επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων της εταιρίας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου μήκους 208 χιλιομέτρων σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο και υπολογίζεται πως θα συνδεθούν τουλάχιστον 11000 πελάτες. Το φυσικό αέριο που θα περνάει από τους αγωγούς θα είναι υγροποιημένο (LNG) και το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ.

Στροφή στα “πράσινα” καύσιμα

Επιπλέον παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για το “πρασίνισμα” των έργων της. Η ΔΕΔΑ έχει προχωρήσει σε μελέτες προκειμένου να εντοπίσει κοιτάσματα βιομεθανίου και υδρογόνου. Επίσης, τα νέα καύσιμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους υφιστάμενους αγωγούς της ΔΕΔΑ, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως οι νέοι αγωγοί της ΔΕΔΑ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο μείγμα των πράσινων καυσίμων μαζί με το φυσικό αέριο, όσο και τα καύσιμα αυτά στο 100% της μορφής τους, εφόσον υπάρξουν τα απαραίτητα ρυθμιστικά πλαίσια εκ μέρους της πολιτείας.

Ο κ. Τσάκας τόνισε πως η εταιρία θα μπορεί μέχρι το 2025 να καλύψει με βιομεθάνιο το 1/3 της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς υπάρχουν στην περιοχή μεγάλα αποθέματα υπολειμμάτων από αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τα οποία και αποτελούν βασικό συστατικό του πράσινου καυσίμου.

Να επισημάνουμε πως η στροφή τόσο της ΔΕΔΑ όσο και του ΔΕΣΦΑ στα πράσινα καύσιμα αντικατοπτρίζει τη νέα τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τα σχετικά έργα υποδομών από το 2023.

ypodomes.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα