27/04/202120:21

Επειός Γ.Σ. Ήλιδας: Χορτάσαμε λόγια, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις

Χορτάσαμε λόγια, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις
Ο Επειός Ήλιδας, είναι ένας σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο να καλλιεργήσει τον υγρό στίβο την Ηλεία και να αναδείξει μια πτυχή του αθλητισμού, η οποία εμφάνιζε σημαντικές ελλείψεις.
Η κατασκευή του κολυμβητηρίου Αμαλιάδας, στον Δήμο Ήλιδας, ήταν η ιδανική συγκυρία για να στηρίξει την προσπάθειά του. Από το 2015, ο Επειός ξεκίνησε τις προπονήσεις του στο νεόκτιστο τότε κολυμβητήριο.
Ωστόσο πέντε χρόνια μετά, διαπιστώνει ότι η πορεία του δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Αμέτρητα προβλήματα και εμπόδια, έχουν καταστήσει εξ’ αρχής προβληματική την προσπάθειά, με αποκορύφωμα τα δυο τελευταία χρόνια, στα οποία το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας είναι πρακτικά κλειστό.
Από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο κολυμβητήριο, δείξαμε πνεύμα συνεργασίας, διάθεση να προσφέρουμε τεχνικές γνώσεις, να καταθέσουμε προτάσεις και συνολικά να συνεργαστούμε με τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές, ώστε να καταστεί το κολυμβητήριο λειτουργικό και βιώσιμο. Σχεδόν ποτέ, δεν αρνηθήκαμε την οικονομική συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας συνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις μας και με το παραπάνω.
Με εξαίρεση τον πρώτο, ίσως και τον δεύτερο χρόνο της παρουσίας μας, στη συνέχεια του κολυμβητήριο Αμαλιάδας, άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είτε το νερό έχανε τη θερμοκρασία του, είτε άλλου είδους τεχνικά προβλήματα, επέβαλλαν το κλείσιμό του, με αποτέλεσμα ο σύλλογός μας να μην μπορεί να προπονηθεί.
Αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα και οι σεζόν να κυλούν με πολλά προβλήματα, οι αθλητές μας να κάνουν ελλιπή προετοιμασία, αλλά και να χάνονται δεκάδες αθλητές από την Ακαδημία μας, άρα να παρουσιάζονται και διαφυγόντα έσοδα, μέσα από τα οποία τηρούσαμε με συνέπεια τις οικονομικές υποχρεώσεις μας.
Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω προβλημάτων, ήταν τα τελευταία δυο χρόνια, στα οποία το κολυμβητήριο παραμένει πρακτικά ανενεργό.
Από το καλοκαίρι του 2019, οπότε και η νέα δημοτική Αρχή, μας ενημέρωσε ότι το κολυμβητήριο έχει τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα επιδιορθωθούν, ώστε να μην ξανακλείσει ποτέ, μέχρι σήμερα, όχι μόνο το κολυμβητήριο δεν ξανάκλεισε ποτέ, αλλά επί της ουσίας, το κολυμβητήριο έκλεισε και δεν ξανάνοιξε ποτέ!
Από το καλοκαίρι του 2019, μέχρι και τα τέλη του τέλους, είτε το κολυμβητήριο ήταν κλειστό, είτε όταν τελικά άνοιξε, το Φθινόπωρο του ίδιου έτους, δεν επετράπη η είσοδος στον σύλλογό μας.
Και γι’ αυτό, υπεύθυνοι δεν είμαστε εμείς, αλλά το ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» – Δήμος , καθώς χαμένος μέσα στη γραφειοκρατία, δεν μπορούσε να πράξει το αυτονόητο και να μας αφαιρέσει τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα διαστήματα τα οποία το κολυμβητήριο ήταν κλειστό. Ήταν προφανές, ότι δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε χρήματα για τους μήνες τους οποίους το κολυμβητήριο ήταν κλειστό.
Όταν τελικά βρέθηκε η λύση και συνάψαμε το νέο συμφωνητικό, σταδιακά άρχισε η είσοδός μας στο κολυμβητήριο, κάπου στις αρχές του 2020. Εκεί, ήρθε το πρώτο lockdown, οπότε και για τρεις μήνες απαγορεύτηκαν οι προπονήσεις.
Βρήκαμε κλειστές πόρτες όμως, όταν επετράπησαν και πάλι οι προπονήσεις και χτυπήσαμε την πόρτα του κολυμβητηρίου Αμαλιάδας, στα τέλη της Άνοιξης του 2020. Απευθυνθήκαμε, ρωτήσαμε, αλλά το καλοκαίρι το φάγαμε κάνοντας οι αθλητές μας προπονήσεις στην Πάτρα.
Και οι Ακαδημίες, κάνοντας προπονήσεις στη θάλασσα. Για να φτάσουμε στο Φθινόπωρο του 2020, οπότε και αφού φάγαμε ένα μήνα, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» και της δημοτικής Αρχής, με το σύνολο των σωματείων του αθλητικού κέντρου, σχετικά με τους οικονομικούς όρους της παρουσίας τους εκεί, πάνω δηλαδή που είπαμε ότι άρχισε να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι, ήρθε το νέο lockdown, τον Νοέμβριο, το οποίο και έκλεισε πάλι τα αθλητικά κέντρα.
Και πάλι βρήκαμε κλειστό κολυμβητήριο!
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου, του 2021 δηλαδή, εδώ και δυο μήνες, επετράπησαν ξανά οι προπονήσεις σε αθλητές των αγωνιστικών ομάδων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ωστόσο όταν πήγαμε να χτυπήσουμε την πόρτα του αθλητικού κέντρου, ώστε να προγραμματίσουμε την επιστροφή των αθλητών της αγωνιστικής μας ομάδας στη δράση, βρήκαμε και πάλι τις πόρτες του κολυμβητηρίου κλειστές.
Κάναμε επιστολές προς το ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ » , προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία της κατάστασης και δεν λάβαμε καμία απάντηση. Το μόνο που μας απάντησαν, είναι ότι το κολυμβητήριο είναι κλειστό. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι αθλητές των αγωνιστικών μας τμημάτων, είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Πάτρα για προπονήσεις.
Μαθαίνουμε ότι σε δέκα μέρες, συζητείται να επιτραπεί από την Κυβέρνηση και πάλι το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσα από προπονήσεις των Ακαδημιών. Και εμείς ρωτάμε ξανά. Θα ανοίξει το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας, ώστε να μπουν μέσα οι Ακαδημίες μας, ή θα βρούμε και πάλι τις πόρτες κλειστές;
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Επειός Ήλιδας, έχει σημειώσει κάποιες επιτυχίες. Έχει φέρει πολλά νέα παιδιά πιο κοντά στον υγρό στίβο, έχει προβάλλει την περιοχή μας μέσα από τις διακρίσεις της ομάδας Πόλο. Όλα αυτά, έγιναν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων, το πείσμα και τη θέληση των αθλητών. Δυστυχώς, οι συνθήκες τις οποίες συνάντησε με το κολυμβητήριο, ήταν αντίξοες.
Ένα κολυμβητήριο «πολυδιαφημισμένο», πρότυπο σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα της γεωθερμίας, αλλά και βιώσιμο, όπως μας επαναλάμβαναν οι επικεφαλής της δημοτικής Αρχής, πρακτικά είναι ανενεργό, μη χρησιμοποιήσιμο, μη λειτουργικό.
Ας μας απαντήσουν επιτέλους, λέγοντάς μας όλη την αλήθεια. Το κολυμβητήριο πότε θα λειτουργήσει; Θα λειτουργήσει; Και πώς. Διαφορετικά, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μήπως είναι μάταιος ο κόπος μας και η προσμονή μας.
Για να αντιληφθεί κάποιος το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας, φτάνει κάποιος να σκεφτεί μια ποδοσφαιρική ομάδα, χωρίς γήπεδο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ή να σκεφτεί μια ομάδα μπάσκετ, ή έναν αθλητή στίβου, ο οποίος δεν έχει πού να προπονηθεί.
Σκεφθείτε τους αθλητές μας που είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν για προπονήσεις στην Πάτρα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σκεφθείτε τους μαθητές Λυκείου της Ηλείας, οι οποίοι δίνουν αθλήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις και δεν έχουν πού να κάνουν προπόνηση.
Ο Επειός, καλλιεργεί τρία αθλήματα στην πισίνα. Την κλασική κολύμβηση. Την τεχνική και το πόλο. Οι πρόσφατες επιτυχίες μας στην κλασική, χωρίς πισίνα, δεν θα μπορέσουν να έχουν συνέχεια. Οι μεγάλες διακρίσεις στην τεχνική, δεν θα μπορέσουν να έχουν συνέχεια, ούτε και να την προβάλλουν σωστά στην Ηλεία, ώστε να έρθουν και νέα παιδιά να αναδειχθούν.
Στο πόλο, η ομάδα μας άγγιξε πέρσι την άνοδό της στην Α2. Όμως και να θέλαμε να θέσουμε το κάτι παραπάνω φέτος σαν στόχο μας, η κλειστή πισίνα, είναι μια απαγορευτική συνθήκη για κάτι τέτοιο. Γιατί η κλειστή πισίνα, μας αποστερεί τη δυνατότητα να αναδείξουμε και νέους παίκτες πόλο από την Ηλεία, αφού τόσο η ομάδα Παίδων που δημιουργήσαμε, όσο και η ομάδα Νεανίδων, δεν έχουν πισίνα να προπονηθούν.
Απευθυνόμενοι σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ιδιαίτερα την πλειοψηφούσα αυτή τη στιγμή, αναφέρουμε τα εξής: Κύριοι χορτάσαμε υποσχέσεις, αλλά δεν είδαμε πράξεις. Το κολυμβητήριο της Αμαλιάδας, έως τώρα ήταν ένα έργο βιτρίνας, ένα έργο εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, μόνο για τα προεκλογικά φυλλάδια.
Στην πράξη και με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν προσέφερε αυτά τα οποία μπορούσε να προσφέρει, όντας κλειστό. Την ίδια στιγμή, όπου τα κολυμβητήρια των γειτονικών νομών λειτουργούν ασταμάτητα, ο ναυταθλητισμός της Ηλείας και οι αθλητές του, δεν έχουν πού να προπονηθούν.
Ελπίζουμε ότι όλο αυτό, δεν υποκρύπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε όμως βέβαιοι, ότι αν συνεχιστεί, η απαξίωση του υγρού στίβου στην Ηλεία, βρίσκεται προ των πυλών, πράγμα το οποίο θα συνιστά απαξίωση και συνολικά του αθλητισμού στην Ηλεία. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι αυτή η απαξίωση δεν θα επέλθει. Και το κολυμβητήριο της Ηλείας, δεν θα είναι άλλος ένας κρίκος στην μακρά αλυσίδα απαξίωσης μιας σειράς από σημαντικά ζητήματα, τα οποία την αφορούν.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα