Τα 3 ραντεβού του Ιουλίου για την Ελλάδα
01/07/201916:47

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ζητούν οι δανειστές ως αντιστάθμισμα …

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Έμφαση στον “παρονομαστή”, δηλαδή στο ΑΕΠ, δίνουν οι θεσμοί περιμένοντας άμεσα δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την “κάλπη” της 7ης Ιουλίου. To ζητούμενο είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Και τούτο διότι θεωρείται ότι θα λειτουργήσει ως “ανάχωμα” στις πιέσεις που συνεχίζουν να υφίστανται αναφορικά με τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αν υπάρξουν “αποκλίσεις” από τον στόχο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Προς το παρόν οι δανειστές κάνουν τον “απολογισμό” τους. Στη Βαρσοβία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα γίνει ο τελικός απολογισμός, αν και το θέμα Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο λόγω των εκλογών. Αλλά ο “λογαριασμός” των παροχών αποτιμάται και διαμορφώνεται η “ατζέντα” για την επόμενη κυβέρνηση.

Σύνοδος του EWG παρουσία του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη

Οι θεσμοί περιμένουν να δουν σαφή δείγματα γραφής από την νέα κυβέρνηση άμεσα. Το θέμα των μεταρρυθμίσεων θεωρείται το “κλειδί” ώστε να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της όχι μόνο φέτος αλλά και το 2020 χωρίς να ζητηθούν (σημαντικά έστω) αντισταθμιστικά μέτρα σε επίπεδο δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Διαπραγματευτικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξηγούν ότι το ζήτημα είναι τι θα δείξει ο απολογισμός του 2019. Δηλαδή, αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομικό βάρος έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την παροχολογία των προηγούμενων εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι και η ΤτΕ στη σημερινή της έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρχει “τρύπα” της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ασκεί κριτική για την παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ και για τις επιπτώσεις που είχαν οι εν λόγω επιλογές.

Ωστόσο, η ΤτΕ κάνει λόγο και για αίτημα μείωσης των στόχων περί πλεονασμάτων. Και τούτο, εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της “αλλαγής σελίδας” για να ενισχύσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς…

Αν υπάρξει δημοσιονομικό ζήτημα, αυτό θα εκτιμηθεί εκ νέου το φθινόπωρο από τους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει στις Βρυξέλλες νέο Προϋπολογισμό αλλά και νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 (σ.σ. έπρεπε να κατατεθεί τον Μάιο).

Τις θέσεις, λοιπόν, της κυβέρνησης που θα προκύψει από την κάλπη θα επεξεργαστούν οι κοινοτικές υπηρεσίες και θα εκφέρουν άποψη, ζητώντας από την κυβέρνηση (αν αυτό κριθεί αναγκαίο) να προβεί σε διορθωτικά μέτρα στον Προϋπολογισμό του 2020 και να τα ενσωματώσει στο τελικό σχέδιο που θα πρέπει να καταθέσει τον Νοέμβριο στη Βουλή (σ.σ. δηλαδή να υπάρξει μία διαδικασία ανάλογη με αυτή της Ιταλίας).

Ωστόσο, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα ελλειμμάτων, αφού τα πλεονάσματα είναι δεδομένα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Στόχος (medium-term budgetary objective – MTO) επιτυγχάνεται και με το παραπάνω τόσο φέτος όσο και το 2020.

Με άλλα λόγια, δεν τίθεται επιτακτικό δημοσιονομικό ζήτημα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες (εκτός της ενισχυμένης εποπτείας), ούτε τίθεται ζήτημα ανατροπής της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους εφόσον οι δανειστές πειστούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα που προκάλεσε μια απερχόμενη κυβέρνηση και ότι η πολιτική που τώρα έχει σχεδιαστεί δείχνει σημάδια εξομάλυνσης αν όχι το 2020 το 2021.

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, το θέμα της εύλογης πίστωσης χρόνου. “Πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία το φθινόπωρο θα έχει κλείσει μόνο λίγους μήνες, στο σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν μπορείς να της βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό” εξηγούν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Βεβαίως, αυτό θα προϋποθέτει σαφή δείγματα γραφής για επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν μείνει στο “πάγο” όλο αυτό το διάστημα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα