Επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν: Να αποσυρθούν από τη Ζαπορίζια ελαφρά και βαρέα όπλα ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σήμερα την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες». Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Μακρόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσηδεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.
Οι ανακοινώσεις της γαλλικής προεδρίας
Η κατοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις είναι η αιτία των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί , δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στον Πούτιν και για το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του υπενθύμισε ότι «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εφαρμόζονται ούτε στα αγροτικά προϊόντα ούτε στα προϊόντα που είναι απαραίτητα στην γεωργία», ενώ ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών ώστε να διασφαλισθεί η τροφοδοσία όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.
Η Μόσχα δηλώνει ότι οι δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές εξαγωγές κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους προς την Ευρώπη και όχι προς τις φτωχές χώρες.