01/07/201918:33

Επιμελητήριο Ηλείας- Κώστας Λεβέντης: Ανοίγει ο δρόμος στο Επιμελητήριο για συνεργασίες με ΟΤΑ και επιχειρήσεις, για επιχειρηματικά πάρκα

Ιδιαίτερα σημαντική κατέστη η συμμετοχή  του Α΄ αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνου Λεβέντη στην ημερίδα με θέμα : «Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων βιομηχανίας και εφοδιαστικής 2018-2040 η επιρροή της χωροθέτησης και της αδειοδότησης στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων» την Τέταρτη 26 Ιούνιου 2019 στo EBEA.

Στην ημερίδα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας των επιχειρηματικών πάρκων, ως μοχλός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης και της τοπικής οικονομίας .

Επισημάνθηκε ότι η ψήφιση των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων μετά και από πολύχρονο αγώνα της Επιμελητηριακής κοινότητας, δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων βιομηχανίας και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση, είναι ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος στο Επιμελητήριο μας, για συνεργασίες με ΟΤΑ και επιχειρήσεις, ώστε η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην περιοχή μας, να φαίνεται εφικτή περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με προφανείς τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην περιοχή της Ηλείας.

Μεταξύ των σημαντικότερων θετικών αλλαγών, είναι  και η   αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Επιμελητηριακού Θεσμού, αφού τα Επιμελητήρια απελευθερώνονται πλήρως για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την επένδυση διαθέσιμων πόρων σε φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων.

Επίσης γίνεται επιτέλους αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕ για καθεστώς «αυτοδιαχείρισης» εντός των Πάρκων από τους φορείς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα την μείωση  του κόστος ωρίμανσης και του επενδυτικού ρίσκου,  ενώ απλοποιείται η διοικητική διαδικασία και απελευθερώνονται παγιδευμένες επενδύσεις, που διαθέτουν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις.

Oι παρεμβάσεις μας έχουν στόχο τα βιοτεχνικά πάρκα   να αδειοδοτούνται ταχύτατα ως Στρατηγικές Ιδιωτικές Επενδύσεις, αλλά και στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με σκοπό την επίσπευση του χρόνου υλοποίησης τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θετικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα του αγώνα και των χρόνιων προσπαθειών της επιμελητηριακής κοινότητας, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω βελτιώσεις.  

Έτσι επιβεβαιώνεται ο ουσιαστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα