06/06/202416:38

Επίσκεψη ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκη στη Βουπρασία: Προτροπή σε παραγωγούς φράουλας για συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φράουλας- Συναντήσεις και με κτηνοτρόφους στην Αχαΐα

Να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση Φράουλας, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην διατύπωση θέσεων και απόψεων για το νέο ΕΛΓΑ, προέτρεψε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τους παραγωγούς της περιοχής της Βουπρασίας με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στη Μανολάδα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή,

Σε άλλη επίσκεψη του σε κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής προβάτων ο υπουργός επισήμανε τη συμβολή της ζωικής παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στις επισκέψεις του ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξόπουλου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Επισκεπτόμενος την Κάτω Αχαΐα, ο Υπουργός συναντήθηκε με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας του Δήμου προς τα οποία επισήμανε την κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους κάλεσε να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν δύναμη στη φωνή της ΝΔ στην Ευρώπη.

Συνάντηση με παραγωγούς φράουλας

Στη Μανολάδα, κατά τη συνάντησή του με παραγωγούς φράουλας, ένα προϊόν που συνεισφέρει καθαρά στην ενίσχυση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα, τους κάλεσε:

  1. Να συμμετάσχουν στην διαδικασία της διαβούλευσης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς πλέον θα συμπεριληφθούν καλύψεις και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που τους αφορούν άμεσα. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ασφαλιστική κουλτούρα για να μη ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία όπου σε μη ασφαλισμένους καταβλήθηκαν περίπου 17 εκατ. ευρώ. «Ελάτε να φτιάξουμε μαζί τον νέο κανονισμό», είπε και διευκρίνισε ότι ο νέος κανονισμός που αλλάζει μετά από 25 χρόνια, θα κινείται σε δύο επίπεδα: Το υποχρεωτικό στο οποίο θα είναι ασφαλισμένες όλες οι καλλιέργειες και το προαιρετικό που κάθε παραγωγός θα επιλέγει κινδύνους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή.«Δείτε τον βασικό άξονα που έχουμε δώσει προς διαβούλευση και κάντε προτάσεις», είπε και σημείωσε ότι πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι μέχρι τέλος του καλοκαιριού να έχει ψηφισθεί ο κανονισμός.
  2. Τους προέτρεψε να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Φράουλας. «Είμαι δίπλα σας σε αυτό και το μόνο που ζητάω είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα τηρηθεί. «Μπορείτε», τόνισε,«μέχρι το τέλος του έτους να το έχετε επιτύχει», επισημαίνοντας ότι «οι Διεπαγγελματικές είναι μια δομή που η ΕΕ προκρίνει και χρηματοδοτεί».
  3. Τέλος τους ζήτησε παρατηρήσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα