07/10/202112:52

Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας: Ανακοίνωση για την υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στο δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβραβεύοντάς την μάλιστα ως “στρατηγικά ορθή επιλογή” και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, πηγαίνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσα από την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Η ελληνογαλλική συμφωνία, που υπογράφηκε, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει το λαό. Αντίθετα, αποκαλύπτεται πως έχει να κάνει με την προσπάθεια για την παραπέρα στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών αναδιατάξεων έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας – ΗΠΑ – Βρετανίας (AUKUS), την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να παρεμβαίνει όπου γης προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Πηγαίνει χέρι – χέρι με τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με το νέο δόγμα “ΝΑΤΟ 2030”, που επιχειρεί να καταστήσει τη λυκοσυμμαχία σε παγκόσμιο χωροφύλακα.

Γίνεται φανερό πως μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για νέες αποστολές εκτός συνόρων, για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές σε μια σειρά ζώνες που βράζουν από την ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλευρό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σηματοδοτεί νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή «Agenor», δηλαδή στη στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» (EMASOH), που «στοχεύει» στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας, την ώρα που σπάει κόκκαλα η υποχρηματοδότηση στην υγεία εν μέσω πανδημίας, στην παιδεία, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων, σε μια σειρά από τομείς που αγγίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, την ώρα που ο λαός ματώνει καθημερινά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση να προχωρά στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, δαπανώντας υπέρογκα ποσά. Πολύ περισσότερο, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι εξοπλισμοί αυτοί που πληρώνει κυριολεκτικά με τον ιδρώτα και το αίμα του ο ελληνικός λαός, προορίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αφού με την αγορά τους, οι μεγαλύτερες μονάδες, οι φρεγάτες σχεδιάζεται να αποδεσμευτούν από το Αιγαίο, για να αναπτυχθούν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή.

Φανερώνεται πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας δεν περνά μόνο μέσα από τη συμφωνία σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αγορά εξοπλισμών, την ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, αλλά περιλαμβάνει και τη χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων, δηλαδή πολιτικών υποδομών, για τις ανάγκες των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και το λαό σε στόχο αντιποίνων.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με την επικίνδυνη επικείμενη πενταετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, φανερώνοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναλαμβάνοντας διαρκώς ολοένα και πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Να πέσουν στο κενό ο εφησυχασμός, οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί που σκόπιμα επιδίδεται η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων προκειμένου να σύρουν το λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών επιδιώξεων και σχεδιασμών. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα, που με την πολιτική τους βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια. Να δυναμώσει ο αγώνας για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για την απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα