22/03/202320:29

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Προς κατάργηση οι ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία– Καμία απόφαση για τις μάσκες στα νοσοκομεία

Ύστερα από μήνες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε για την αλλαγή των πρωτοκόλλων COVID στη διαχείριση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
Στο «τραπέζι» της συζήτησης τέθηκε το πρωτόκολλο που ίσχυε στην πανδημία του κορονοϊού με τον διαχωρισμό στις νοσηλείες ασθενών στις ΜΕΘ, σε νοσηλείες COVID και non COVID, μέτρο το οποίο αναμένεται να καταργηθεί. Επίσης, συζητήθηκαν και αλλαγές στα πρωτόκολλα για τη χρήση μάσκας, τα επισκεπτήρια και τους συνοδούς ασθενών στις δομές Υγείας, όμως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την κατάργηση των ΜΕΘ COVID, καθώς πλέον -όπως λένε- δεν συντρέχουν λόγοι ξεχωριστής νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό.

ADVERTISING

Κι αυτό καθώς ο ιός παρουσιάζει ήπια διασπορά και ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος, είτε λόγω των εμβολίων, είτε λόγω φυσικής νόσησης, ή και για τους δύο προηγούμενους λόγους, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση αυτή.

Ανοιχτό παραμένει, όμως, το ενδεχόμενο κατάργησης και των απλών κλινικών COVID. Εάν το μέτρο αυτό προκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση, οι ασθενείς με κορονοϊό θα νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν (π.χ. παθολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές) , και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων COVID.

Καμία απόφαση για μάσκες, επισκεπτήρια και συνοδούς ασθενών στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με το newsit.gr στην Επιτροπή συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το διοικητικό προσωπικό δημόσιων δομών Υγείας, ή το προσωπικό των εργαστηρίων, το οποίο δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η απόφαση, όμως, δεν ελήφθη, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο μέλλον μεταφέρθηκε και η απόφαση για την πιθανότητα κατάργησης των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία, τα οποία μέχρι σήμερα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του COVID.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα