06/05/202418:03

Έρχονται νέες ανατιμήσεις στον καφέ λόγω αύξησης των διεθνών τιμών

Όλο και περισσότερο εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις τιμές βασικών προϊόντων. Μετά το ελαιόλαδο, το κακάο και τα αγροτικά προϊόντα, το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι διεθνείς τιμές του καφέ. Οι εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας καφέ στην εγχώρια αγορά προειδοποιούν για νέες ανατιμήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες θα περάσουν τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους όσοι πήραν το 2023 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ. Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Σε ότι αφορά στο νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2024 – 2025, η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Αυξημένες κατά 12% ήταν οι οδικές αφίξεις στη χώρα μας το α΄τρίμηνο του έτους αν και η μέση δαπάνη των επισκεπτών είναι σημαντικά χαμηλότερη. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, από 1,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων καταγράφηκε από τη Βουλγαρία με 77 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις (383.000, αύξηση 25%). Από την Τουρκία ήρθαν 67.000 περισσότεροι επισκέπτες οδικώς (209.000, αύξηση 47,3%). Αύξηση είχε η πλειοψηφία των μεθοριακών σταθμών. Το διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου, η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος, 120%, καταγράφηκε στο σταθμό του Κυπρίνου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Ακολούθησε ο σταθμός των Καστανιών με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 43 χιλ. καταγράφοντας άνοδο 85,8%. Στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων είχαμε αύξηση 39,8% και στον Προμαχώνα κατά 22,5%.

Τις εντυπώσεις κερδίζει η ελληνική μπύρα χάρη στο ζήλο που έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια μικροί παραγωγοί ζυθοποιίας της χώρας μας που φτιάχνουν με μεράκι και όπως αποδεικνύεται και με επιτυχία σπιτική μπύρα υψηλών γευστικών προδιαγραφών. Οι παραγωγοί προέρχονται από πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και δίνουν το παρόν όχι μόνο πλέον στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Το Ertnews βρέθηκε στο πρώτο 1ο Φεστιβάλ ελληνικής χειροποίητης Μπύρας όπου Ελληνικές Εκλεκτές Ζυθοποιίες συναντήθηκαν και σύστησαν στον κόσμο τα ιδιαίτερα προϊόντα τους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα