Ερντογάν: Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις για τη Μεσόγειο
01/01/197002:00

Ερντογάν: Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις για τη Μεσόγειο

[ad_1]

Ο Τουρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 74η Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο φλέγον ζήτημα του Κυπριακού και σττη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

Για το θέμα του κυπριακού, ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν βλέπει λύση… «Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το κυπριακό δεν θα επιλυθεί εξαιτίας της ασυμβίβαστης και άδικης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» ήταν το σχόλιό του.

Για την κατάσταση στη Μεσόγειο, είπε: «Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις».

Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε:

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ.

Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων απο την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής.

Η δολοφονία του Κασόγκι και ο ύποπτος θάνατος του Μόρσι στην Αίγυπτο, δείχνουν πως την ανάγκη για δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες.

Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους.

Η διεθνής κοινότητα χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή.

Καλούμε τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων.

Θέλουμε, σαν Τουρκία, να στείλουμε μήνυμα για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, ευημερία και ασφαλές μέλλον σε όλο τον κόσμο».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα