Ερντογάν: Θέλουμε μια νέα διαδικασία με την Ελλάδα – Χωρίς «τρίτους» μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα
«Αν η Γερμανία δεν μας δώσει Eurofighter, πιστεύετε πως δεν υπάρχει άλλη πόρτα για να χτυπήσουμε;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους για το θέμα των μαχητικών – Νέες σκληρές εκφράσεις για το Ισραήλ και τη Δύση
Οι επιθέσεις και οι σκληροί χαρακτηρισμοί στο Ισραήλ για τους βομβρδισμούς στη Γάζα, κυριάρχησαν στο «μενού» της συζήτησης που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε χθες και συναντήθηκε με τον Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον Όλαφ Σολτς.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα – ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα – όσο και για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofigther, το οποίο σήκωσε αρκετό θόρυβο τις τελευταίες ημέρες.
Αφού μίλησε γα το Ισραήλ, τη Χαμάς και τη Γάζα, ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μετά τη συνάντησή του μαζί σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβη σε δήλωση λέγοντας: “Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη”. Θα μεταβείτε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν εκπλήξεις στις κινήσεις σας για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία με την Ελλάδα;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.
Για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Θα μιλήσουμε γι’ αυτά στη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως είπε (ο κ. Μητσοτάκης) και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και της αγοράς, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε».
Σε ερώτηση για το θέμα των μαχητικών Eurofighter, είπε: «Είδατε τι μας είπε ο Γερμανός δημοσιογράφος για το θέμα αυτό στη διμερή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος δεν εμβάθυνε ποτέ σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, δεν σχολίασε αν θα μας δώσει τα Eurofighter ή όχι. Έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας με σαφήνεια. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, καλώς, αλλά αν δεν τα δώσουν, τότε δεν υπάρχει κάποια άλλη πόρτα που μπορούμε να χτυπήσουμε; Υπάρχουν πολλές. Θυμάστε έγινε με τα συστήματα αεράμυνας πριν από τους S400; Η Αμερική δεν παρείχε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να παρέχει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε S400. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο δυνατοί. Είμαστε στο δρόμο μας για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε πολεμικά αεροσκάφη», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η χώρα του είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν στράφηκε ξανά εναντίον της Δύσης και της στήριξης που παρέχει στο Ισραήλ, λέγοντας: «Όλος ο δυτικός κόσμος και η σταυροφορική ιμπεριαλιστική δομή είναι μαζί. Δυστυχώς, το είδα κατά την επίσκεψή μου (στη Γερμανία) χθες το βράδυ. Το είδα και στον Πρόεδρο. Στηρίζουν το Ισραήλ, ακριβώς όπως κάνουν με την Ουκρανία. Στέλνουν όπλα, λέγοντας πως το Ισραήλ αμύνεται. Ωστόσο, δεν λένε τίποτα για την αντίσταση της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ είναι, ξεκάθαρα, κράτος τρομοκράτης».
Σε ερώτηση για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε πως «πρέπει να φύγει για να σωθούμε. Το 60-70% των ανθρώπων στη χώρα του είναι εναντίον του Νετανιάχου. Επειδή προκαλεί σοβαρό κόστος τόσο στη χώρα του όσο και στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, όλοι τον τροφοδοτούν με όπλα και χρήματα, αλλά αυτή η κατάσταση κάνει τις χώρες που τον υποστηρίζουν να πληρώνουν ένα τίμημα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία για να δικαστεί η ισραηλινή κυβέρνηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αν μια μουσουλμανική χώρα είχε διαπράξει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το Ισραήλ, η διαδικασία θα είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τιμωρηθούν αυτά τα εγκλήματα χωρίς προκατάληψη».
Ακόμη, τόνισε πως η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών, των νοσοκομείων και των σχολείων στη Γάζα αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα, δήλωσε πως ότι η Τουρκία απευθύνει ένα κάλεσμα για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα αυτό.
Για το θέμα των ομήρων, ο Ερντογάν είπε πως ακόμα και «οι οικογένειές τους στράφηκαν σε εμάς, βλέποντας πως η κυβέρνησή τους δεν μπορεί να τους βοηθήσει», αποκαλύποτντας πως οι οικογένειες των Ισραηλιων αιχμαλώτων έστειλαν επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας τη συμβολή της για την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.
Πηγή: protothema.gr