16/04/202513:33

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου: Ακριβότερο κατά 6,2%-6,3% είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ)

Ακριβότερο κατά 6,2%-6,3% είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ).

Συνολικά ένα τραπέζι για τέσσερα ως έξι άτομα θα κοστίσει κατά μέσο όρο από 99,45 ως 142,95 ευρώ – όπως προκύπτει από τις επιτόπιες τιμοληψίες και τις συνεντεύξεις με εκπροσώπους της αγοράς που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΙΝΕΜΥ.

Οι έρευνες κόστους του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ ακολουθούν μια σταθερή μεθοδολογία και θεωρούνται από τις πλέον αντικειμενικές, αφού καλύπτουν τόσο τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα εξειδικευμένα καταστήματα και τη Βαρβάκειο αγορά. Από τις μετρήσεις τους προκύπτει ένα αρκετά μεγάλο εύρος τιμών, καθώς περιλαμβάνεται σειρά προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.

Τι δείχνει η έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ

Στις επιτόπιες δειγματοληψίες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών σε όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, με μοναδική εξαίρεση το ελαιόλαδο. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις εντοπίζονται στα σοκολατένια αυγά – άνω του 25%.

Το αρνί και το κατσίκι εκτιμάται ότι θα κοστίσουν φέτος από 7,8% και 6,4% ακριβότερα αντίστοιχα – πρόβλεψη πολύ πιο συγκρατημένη από άλλες έρευνες που κάνουν λόγο για αυξήσεις τουλάχιστον 20%. Το ΙΝΕΜΥ ορίζει ως μεσοσταθμική τιμή φέτος τα 12,40 στο αρνί και τα 13,30 στο κατσίκι. Πάντως στα εξειδικευμένα καταστήματα οι τιμές σκαρφαλώνουν μέχρι τα 17,50 και 19,30 ευρώ αντίστοιχα.

Που οφείλεται η αύξηση των τιμών

Για διατήρηση της ανοδικής πορείας των τιμών, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, κάνει λόγο ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Χαράλαμπος Αράχωβας.

Ο ίδιος αποδίδει τις υψηλές ανατιμήσεις στα αμνοερίφια και τα σοκολατένια αυγά στους εξής παράγοντες:

α) Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ανόδου των τιμών των ζωοτροφών κλπ εξόδων.

β) Στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία.

γ) Στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

δ) Στην αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο.

Μειωμένη αγοραστική δύναμη

«Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών που προηγήθηκαν, έχουν συρρικνώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Η εν λόγω πτώση του εισοδήματος κατευθύνει αναγκαστικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας ουσιαστικά τους πόρους για την αγορά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια μάλιστα περίοδο που η αγορά διέρχεται σοβαρών αναταράξεων, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά», τονίζει ο διοικητικός διευθυντής του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Πράγματι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων, η πασχαλινή εμπορική κίνηση ξεκίνησε ιδιαίτερα υποτονικά την Κυριακή των Βαΐων, αναμένεται όμως να «ζεσταθεί» από σήμερα – που έχει πέσει στην αγορά και το δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτίμηση κόστους πασχαλινού τραπεζιού 2025

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), εκτίμησε και το 2025 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το ίδιο, σε σχέση με πέρυσι, καλάθι αγαθών, ακριβότερα κατά 6,2% έως 6,3%, Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι»/ «καλάθι του νοικοκυριού». 

Δήλωση του Διοικητικού Διευθυντή του ΙΝΕΜΥ κ. Χ. Αράχωβα: «Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες διατηρούν την ανοδική τους πορεία αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Η σημαντική αύξηση του κόστους σε αρνί και κατσίκι αλλά και στο σοκολατένιο αυγό οφείλεται: α) Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ανόδου των τιμών των ζωοτροφών κλπ εξόδων, β) στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, γ) στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δ) στην αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών που προηγήθηκαν, έχουν συρρικνώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Η εν λόγω πτώση του εισοδήματος κατευθύνει αναγκαστικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα  ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας ουσιαστικά τους πόρους για την αγορά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια μάλιστα περίοδο που η αγορά διέρχεται σοβαρών αναταράξεων, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά».

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους (σε € και σε %) πασχαλινού τραπεζιού 2025 & 2024

 20252024Μεταβολή 2025/2024(%)
Ενδεικτικά προϊόνταΚόστος/ μονάδα (€)ΠοσότηταΣυνολικό κόστος (€)Συνολικό κόστος (€)
Αρνί 12,40 5 κιλά62,00ή66,50ή23,0057,507,8%
Κατσίκι 13,305 κιλά62,506,4%
Κοτόπουλο 4,605 κιλά21,507,0%
Κρεμμύδια ξερά1,191 κιλό1,191,190,0%
Πατάτες1,223 κιλά3,663,456,1%
Παντζάρι1,481 κιλό1,481,396,5%
Καρότα1,151 κιλό1,151,0015,0%
Μαρούλι0,594 τεμάχια2,362,207,3%
Λάχανο1,021 κιλό1,020,8520,0%
Ντομάτες1,922 κιλά3,843,703,8%
Σπανάκι1,981 κιλό1,981,894,8%
Αγγούρια0,583 τεμάχια1,741,655,5%
Μήλα1,552 κιλά3,102,926,2%
Πορτοκάλια1,052 κιλά2,101,8414,1%
Μουστάρδα (250 gr)2,351 τεμάχιο2,352,206,8%
Τσουρέκι (450 gr)4,352 τεμάχια8,707,9010,1%
Σοκολατένιο αυγό (240 gr)10,691 τεμάχιο10,698,5125,6%
Βαμμένα αυγά (12άδα)6,20Μία 12άδα6,205,856,0%
Φέτα σε άλμη (400 gr)6,351 τεμάχιο6,356,241,8%
Παρθένο ελαιόλαδο8,391 λίτρο8,399,83-14,6%
Αναψυκτικά (1,5 lt)1,502 φιάλες3,002,749,5%
Μπύρες (500 ml)1,435 φιάλες7,156,755,9%
Μεταβολή (σε € και σε %) Από99,45 έως142,95Από 93,60  έως 134,60Από 6,2% έως 6,3%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών (σε €) προϊόντων πασχαλινού τραπεζιού, 2025

ΕίδηΒαρβάκειος Αγορά(από – έως)Super-Markets(από – έως)Ειδικευμένα καταστήματα(από-έως)
Αρνί10,99 – 13,9911,60 – 11,9513,50 – 17,50
Κατσίκι11,99 – 13,9912,10 – 12,9014,40 – 19,30
Κοτόπουλο4,99 – 5,992,99 – 7,504,50 – 8,00
Κρεμμύδια ξερά1,19 -1,340,88 – 1,890,99 – 2,00
Πατάτες1,69 – 1,890,82 – 2,491,09 – 2,54
Παντζάρι1,55 – 1,690,98 – 2,791,20 – 2,89
Καρότα1,49 – 1,690,70 – 2,151,15 – 2,69
Μαρούλι0,55 – 0,680,65 – 1,900,43 – 0,89
Λάχανο0,99 – 1,240,70 – 1,701,20 – 2,29
Ντομάτες1,89 – 2,091,73 – 2,851,50 – 3,89
Σπανάκι1,89 – 2,091,85 – 2,901,70 – 3,99
Αγγούρια0,45 – 0,590,50 – 1,490,48 – 0,99
Μήλα1,19 – 1,291,15 – 2,251,70 – 3,55
Πορτοκάλια1,19 – 1,390,95 – 1,791,35 – 2,99
Μουστάρδα (250 gr)0,49 – 2,293,50 – 7,75
Τσουρέκι (450 gr)2,52 – 3,906,60 – 12,00
Σοκολατένιο αυγό (240 gr)7,87 – 18,4010,00 – 24,60
Βαμμένα αυγά (12άδα)5,20 – 9,967,50 – 13,50
Φέτα σε άλμη (400 gr)5,44 – 6,758,00 – 19,00
Παρθένο ελαιόλαδο6,89 – 17,909,50 – 14,30
Αναψυκτικά (1.5 lt)0,83 – 1,961,50 -2,75
Μπύρες1,65– 4,902,25 – 6,75

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα