18/06/201922:50

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς: Έκκληση για την αποφυγή κίνησης τροχοφόρων οχημάτων εντός των παραλιών

Προσοχή θαλάσσια χελώνα Caretta caretta!

Από μέσα Μάϊου ξεκινάει η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα. Ήδη στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχει εντοπιστεί και προστατευτεί η 1η φωλιά για την φετινή σεζόν. Οι θηλυκές χελώνες Caretta caretta ξεκίνησαν δειλά-δειλά τις απόπειρες φωλεοποίησης και το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της περιόδου ωοτοκίας και κατά συνέπεια επώασης των αυγών.

Στα πλαίσια έναρξης του προγράμματος παρακολούθησης (monitoring) με πεζή περιπολία στις παραλίες του Εθνικού Πάρκου, καταγράφονται πολλαπλά περιστατικά με τροχοφόρα οχήματα μεγάλου κυβισμού (τζιπ, αγροτικά 4×4) να κινούνται εντός του αιγιαλού και την παραλία, συμπιέζοντας την άμμο και αλλοιώνοντας παράλληλα την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών.

Η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή των πληθυσμών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αλλά και άλλων ειδών της προστατευόμενης περιοχής όπως θαλασσοσφυριχτές, τα κρινάκια της άμμου κ.α.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου και η ομάδα εργασίας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις») και απευθύνουν έκκληση προς όλους τους ενεργούς πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συνδράμουν στο έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

Καλούνται λοιπόν αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή να αποφεύγουν να κινούνται με τα οχήματά τους στην παραλία. Σε περίπτωση που οι πολίτες παρατηρούν παράνομη κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στις παραλίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), τοΔασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231), και ταΑστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

Η παρακολούθηση της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου -Στροφυλιάς από την παραλία Κουνουπελάκι μέχρι την Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE EUROTURTLES” από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί με ίδια μέσα την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας από την παραλία Καλόγρια μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από τη Μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτύχι μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γεωργία Καραμπέρου, Συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου τηλ: 2693031939, [email protected]

Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc.,Υπεύθυνος Προγράμματος-συνεργάτης ΑΡΧΕΛΩΝ, κιν: 6947938358, [email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα