Εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Πάνω από 2.000.000 οι ωφελούμενοι από το εφάπαξ βοήθημα τα Χριστούγεννα – 2,2% έως 2,5% οι αυξήσεις στις συντάξεις
Πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι και ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από το κονδύλι ύψους 243 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως εξήγγειλε απόψε, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο αναλυτικά, οι συντάξεις για 2.500.000 συνταξιούχους θα αυξηθούν το 2025 από 2,2% έως 2,5%.
670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα από συντάξεις έως 1600 ευρώ, που δεν θα λάβουν αύξηση, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά, θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ.
767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μία επιπλέον δόση τα Χριστούγεννα.
220.000 δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας θα λάβουν έκτακτο βοήθημα ύψους 200 ευρώ.
35.00 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν ενίσχυση ύψους 150 ευρώ.
205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επίδομα προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.
Μισθολογικές αυξήσεις θα λάβουν και 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου οι μισθοί τους να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού.
Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί εκ νέου τον Απρίλιο, με στόχο το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ.
Στις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2025 θα μειωθούν εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 500.000 από το 2019, ενώ αυξήθηκε η απασχόληση για νέους και γυναίκες . Στόχος παραμένει -όπως τόνισε- η στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ακόμη, εξήγγελλε φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια. Έτσι, από φέτος, όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους, θα απαλλάσσονται από τη φορολογία, ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.
Επίσης τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1.673 (κόστος 20 εκατ. ευρώ), ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 20.000.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα 3.500 ευρώ, ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες.
Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις μεταγραφές φοιτητών και τον κοινωνικό τουρισμό.
Αλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας είναι η μείωση κατά 15% του φόρου για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους, ο δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες 30-35 ετών και η απλοποίηση του ελέγχου για γονιμότητα.
Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία και ο άνεργος να μπορεί να βρει εργασία χωρίς να είναι εξαρτημένος από το επίδομα ανεργίας.
Επίσης, εξορθολογίζεται το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα παιδιού, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Μετά από κοπιώδης διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 15.000 ζευγάρια και νέοι έως 50 ετών με επιτόκιο στεγαστικού δανείου στο ήμισυ του εμπορικού.
Aπό τις έκτακτες παροχές εξαιρέθηκαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που πέρυσι είχαν πάρει ενίσχυση 150 ευρώ, καθώς «δεν έβγαινε ο λογαριασμός» από το κονδύλι των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr