Εξελίξεις με τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Η νύξη του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου περί δανεισμού – Τι ακριβώς είπε
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει ορκιστεί να «αλλάξει» τη σχέση του μουσείου με τον κόσμο, αλλά έχει προειδοποιήσει κατά της «διάλυσης» της συλλογής του, καθώς άλλες χώρες επιδιώκουν την επιστροφή των θησαυρών τους.
Το μήνυμα του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του μουσείου το 2021, δήλωσε στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών την Τετάρτη ότι «ακούει τις φωνές που ζητούν την επιστροφή» των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν ή λεηλατήθηκαν από το εξωτερικό κατά τη βρετανική αποικιοκρατία, μεταδίδει το Inews.co.uk.
Μεταξύ των αμφιλεγόμενων αντικειμένων της συλλογής του μουσείου είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψουν σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο στην Αθήνα. Άλλα αντικείμενα που αποτελούν αντικείμενο αιτημάτων επιστροφής περιλαμβάνουν δύο μεγάλα γλυπτά Moai που αφαιρέθηκαν από το Νησί του Πάσχα και ιερά ταμπλό που κατασχέθηκαν από τον βρετανικό στρατό στην Αιθιοπία το 1868.
Ο νόμος περί Βρετανικών Μουσείων του 1963 απαγορεύει τις πράξεις επιστροφής – αν και ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι ο νόμος δεν πρέπει να αποτελεί «δικαιολογία για να κρυφτούν πίσω από αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να προβάλουν την υπόθεσή τους».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του μουσείου αποκάλυψε επίσης τα σχέδια για την ανανέωση των ερειπωμένων ελληνικών και ασσυριακών αιθουσών του – όπου στεγάζονται σήμερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Art Newspaper, το μουσείο δεν επιβεβαίωσε πού θα μεταφερθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης της πινακοθήκης, που πιθανότατα θα διαρκέσουν χρόνια, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Όσμπορν άφησε ανοιχτή την πιθανότητα κάποια «από τα σημαντικότερα» εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον βρεθεί «κοινό έδαφος» με τις χώρες αυτές.
Πρόσθεσε πως το Βρετανικό Μουσείο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με «κοινότητες του κόσμου, των οποίων κατέχουμε θησαυρούς ως καταπίστευμα για όλη την ανθρωπότητα».
Τον Ιούνιο, ο κ. Όσμπορν πρότεινε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία» για τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία δανεισμού – με την ελληνική κυβέρνηση και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα να ζητούν τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών.
Ethnos.gr