Ευρωπαϊκό παράδειγμα και "νέα Πορτογαλία" η Ελλάδα για τη διεθνή επ...
21/10/201908:00

Ευρωπαϊκό παράδειγμα και “νέα Πορτογαλία” η Ελλάδα για τη διεθνή επ…

[ad_1]

Της Νένας Μαλλιάρα

Από χειρότερος μαθητής, άλλοτε, που κινδύνευε με αποβολή, η Ελλάδα σήμερα εξελίσσεται στο νέο παράδειγμα της Ευρωζώνης.

Αυτή είναι η γενική αίσθηση που επικρατεί για τη χώρα και συνιστά τον απόηχο των συναντήσεων που είχαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ.κ. Σταϊκούρας και Ζαββός με τραπεζίτες, διεθνείς επενδυτές, κεντρικούς τραπεζίτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το σχέδιο “Ηρακλής” για την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση έχουν αλλάξει άρδην το προφίλ της Ελλάδας, την οποία οι επαφές του οικονομικού “διδύμου” της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισαν επί λέξει “νέα Πορτογαλία” και “νέο επενδυτικό θαύμα”.

Μετά την πλήρη υποστήριξη που του έχουν δώσει Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, η διεθνής επενδυτική κοινότητα αγκαλιάζει τον “Ηρακλή”, αποδίδοντάς του τεράστια σημασία για την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της χώρας. Σημειώνεται ότι κατά τις επαφές στην Ουάσιγκτον εκδηλώθηκε και ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ιαπωνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης επεσήμαναν ότι έχουν “τιμολογήσει” στη στρατηγική τους τη λειτουργία του “Ηρακλή”, υπονοώντας ότι αν κάτι δεν πάει καλά με το σχέδιο, σίγουρα θα προκληθεί αναστάτωση.

Για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, ωστόσο, φαίνεται ότι συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Ελλάδα: Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεσμεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον “Ηρακλή”.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εξετάσει και άλλες λύσεις, επιπρόσθετα του “Ηρακλή”, προκειμένου τα NPLs να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs, το συντομότερο δυνατόν, σε μονοψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τις επαφές τους στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον “Ηρακλή” τους επόμενους 3 – 4 μήνες. Ωστόσο, η μάχη για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν θα εξαντληθεί στον “Ηρακλή”, αφού, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας “είμαστε ανοιχτοί και ήδη ψάχνουμε και άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις, επιπρόσθετα του “Ηρακλή”, για τη μείωση των NPLs”. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, όταν ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Τύπου μετά την έγκριση του “Ηρακλή” από την Κομισιόν, είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες λύσεις υπό τέσσερις προϋποθέσεις:

α) Να μην έχoυν εποπτικές επιπτώσεις, δηλαδή κόστος στα κεφάλαια των τραπεζών.

β) Να μην έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, δηλαδή να είναι ξεκάθαρο ποιος πληρώνει και αυτός να μην είναι το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

γ) Να μην προσκρούουν στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., κινητοποιώντας το bail-in.

δ) Να συνίστανται στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα αγόραζαν οι επενδυτές διότι θα είχε τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην Ουάσιγκτον, οι τραπεζίτες από περισσότερες από 23 τράπεζες με τους οποίους συναντήθηκαν Σταϊκούρας – Ζαββός, ανέφεραν ότι ο “Ηρακλής” έρχεται την κατάλληλη ώρα: σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων και ενώ οι αγορές διψάνε για θετικές αποδόσεις. Μάλιστα, το timing για τον “Ηρακλή” είναι εξαιρετικό, με την υιοθέτησή του πριν από τη φθινοπωρινή διάσκεψη των επενδυτών και του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι συναντήσεις υπήρξαν μεταξύ άλλων, με BlackRock, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale, Deutsche Bank, Moody΄s, DBRS, Παγκόσμια Τράπεζα, AIIB κ.ά, με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, με κεντρικούς τραπεζίτες και τον SSM και με τον διευθυντή Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Όλοι οι παραπάνω έδωσαν τα εύσημά τους στον “Ηρακλή”, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης (κάτι που σηματοδοτεί και η θέση υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα τον χρηματοπιστωτικό τομέα που κατέχει ο Γ. Ζαββός) και έχει την προσωπική στήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη. Ειδικότερα, σημαντική διαπίστωσή τους είναι ότι ο “Ηρακλής” αποτελεί το πρώτο μέρος του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική κεφαλαιαγορά, με στόχο την εμπέδωση της δευτερογενούς αγοράς και την πλήρη διαφάνεια για τους επενδυτές.
 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα