05/01/202118:22

Επιπλέον 300 εκατ. δόσεις εμβολίων αναζητεί η ΕΕ- Σε διαπραγματεύσεις με τις Pfizer/ BioNTech

Σε διαπραγματεύσεις με τις Pfizer/ BioNTech προκειμένου να επιτύχει συμφωνία που θα μπορούσε έως και να διπλασιάσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων του εμβολίου βρίσκονται οι Βρυξέλλες, αναζητώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, έως και 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίου.
Η νέα εξέλιξη έρχεται εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος αλλά και της εντεινόμενης κριτικής για τους χειρισμούς της Κομισιόν, αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει με βραδύτερους ρυθμούς του αναμενομένου.

Σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων το νέο, υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο θα περιλαμβάνει 100 εκατ. δόσεις με επιλογή για για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει 300 εκατ. δόσεις.

Η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες με διάφορες εταιρείες οι οποίες της εξασφαλίζουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο μόνο το εμβόλιο της Pfizer έχει προς το παρόν λάβει έγκριση προς έκτακτη χρήση στην κοινότητα.

Το ζήτημα του εμβολίου μονοπώλησε σχεδόν το πρώτο φετινό briefing της Επιτροπής, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πιθανός διεκδικητής της καγκελαρίας Μάρκους Σέντερ. Ο κ. Σέντερ χαρακτήρισε (Bild) «ανεπαρκή» τη διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ο εμβολιασμός με ένα πολύ καλό εμβόλιο που φτιάχτηκε στη Γερμανία προχωράει πιο γρήγορα αλλού», τόνισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ ενέκριναν τη χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξε η BioNTech νωρίτερα από την Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, τόνισε επίσης την οικονομική πτυχή της αργής προόδου της εκστρατείας εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι χώρες που θα προχωρήσουν πιο γρήγορα θα ανακάμψουν πρώτες, με την Ευρώπη να μένει πίσω.

Στο μεταξύ, η Γερμανία και η Δανία εμφανίζονται έτοιμες να ακολουθήσουν τα χνάρια της Βρετανίας και να διευρύνουν το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων ως το μέγιστο όριο των 42 ημερών (αυτή τη στιγμή η δεύτερη δόση πραγματοποιείται μετά τρεις εβδομάδες).

Στόχος, να λάβουν την πρώτη δόση όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, με δεδομένο ότι οι υφιστάμενες προμήθειες είναι περιορισμένες.

kathimerini.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα