29/06/202421:56

Φωτιά στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας: Βελτιωμένη εικόνα – Συνεχίζεται η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας να τονίζει νωρίτερα ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες.

Μάχη με τις φλόγες επί ώρες έδωσαν συνολικά εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η Περιφέρεια Αττικής, ο στρατός, εθελοντές, δασάρχες και δασικές υπηρεσίες, ενώ στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, φτάνοντας τα 100 χλμ την ώρα. Ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά ήταν ορατή από μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Καπόγλης, «η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Θρακομακεδόνες αν και είναι μακριά πολύ ακόμα» ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ ψηλά πάνω στο βουνό η φωτιά, πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε για το πύρινο μέτωπο στην Πάρνηθα: «Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο».

«Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/iounios/20240629-D18-FOTIA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/06/20240629-D18-FOTIA.jpg

Άρση των εκτροπών κυκλοφορίας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία άρθηκαν όλες οι εκτροπές κυκλοφορίας που ήταν σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας, εκτός από τις εκτροπές στη λεωφόρο Τατοΐου στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας» και της ταβέρνας «Χάνι».

Καιρός – Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι

Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πάρνηθα, που τυχαίνει να είναι αρκετά κοντά στη φωτιά, έδωσε τη μέση ένταση του ανέμου στα 5 χιλιόμετρα και τις τρύπες στα 100 χιλιόμετρα.

«Νομίζω όμως ότι τα δύσκολα πέρασαν», αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/iounios/20240629-D18-KAIROS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/06/20240629-D18-KAIROS.jpg

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη:

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ.
Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Συνεχίζεται η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι διάσπαρτες εστίες
Φωτιά στην Πάρνηθα: Βελτιωμένη εικόνα – Συνεχίζεται η μάχη για να αντιμετωπιστούν οι διάσπαρτες εστίες

ΠΗΓΗ: ERTnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα