14/06/202215:50

Σοβαρό φραστικό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ- Ο Ακάρ ένωσε την Ελλάδα! – Πώς περιγράφουν οι βουλευτές μας όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

Χοντρό επεισόδιο στην Κωνσταντινούπολη – Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση νησιών κατηγορώντας την Αθήνα για υποστήριξη τρομοκρατών – Δεν δικαιούστε να ομιλείτε, του απάντησαν Λοβέρδος, Τζάκρη, Λιβανός, ζητώντας απόσυρση casus belli και σεβασμό ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές (Τζάκρη, Λιβανός, Λοβέρδος, Βολουδάκης).

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα.

 

Το επεισόδιο που προκάλεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προσπαθώντας να εργαλειοποιήσει έναν θεσμό που λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και χρόνια γύρισε μπούμερανγκ στην Τουρκία.

Όλα όσα έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (14.06.2022) στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφεραν τίποτε άλλο από το να ενώσουν τους Έλληνες βουλευτές που βρίσκονταν εκεί, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, προκειμένου να υπαρασπιστούν τα εθνικά μας θέματα, αλλά και κατέδειξε σε όλους του ξένους βουλευτές χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, ποιος είναι αυτός που προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ποιος είναι αυτός που έχει αναθεωρητικές βλέψεις.

Σύγκρουση Ακάρ με Έλληνες βουλευτές στη...

 

Οι Έλληνες βουλευτές που αντέδρασαν στα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ και του απάντησαν μίλησαν στο newsit.gr και περιέγραψαν όλα όσα έγιναν.

Λοβέρδος: Το έκανε επίτηδες
Το newsit.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και μας περιέγραψε όλα όσα έγιναν με πρωταγωνιστή τον Ακάρ και απέναντί του τους Έλληνες βουλευτές να αντικρούουν τα όσα υποστήριξε κατηγορώντας την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία, όταν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και θέμα χωρικών υδάτων. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα αποκάλυψε ότι το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ακαρ ήταν εμφανώς στημένο, ενώ χαρακτήρισε την στάση του απρεπή.

«Σε πολυμερή συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με απρέπεια και με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο ο τούρκος Υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε ένα πολυμερές ακροατήριο μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, μετατρέποντάς το σε διμερές. Επιτέθηκε στην Ελλάδα με όλα τα επιχειρήματα που ακούμε το τελευταίο διάστημα και άρχισε να παίρνει απαντήσεις από εμάς που είμασταν εδώ με πρώτο τον κ. Λιβανό που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο οποίος του απάντησε. Η απάντηση του Λιβανού «ερέθισε» τον Ακάρ που έγινε ακόμα πιο επιθετικός και αφού πήραν τον λόγο συνάδελφοι από άλλες χώρες μετά πήρε τον λόγο ο Μανούσος Βολουδάκης και έγινε ακριβώς το ίδιο», μας λέει ο κ. Λοβέρδος.

Και συνεχίζει: «Μετά την παρέμβαση του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διέκοψε την διαδικασία είπε ότι έχει ταξίδι και πρέπει να φύγει και καθώς διέκοψε την διαδικασία δεν πρόλαβα να κάνω την παρέμβασή μου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι ο Ακάρ έμεινε στο ξενοδοχείο τουλάχιστον 1,5 ώρα ακόμα. «Δηλαδή», μας είπε, «ήρθε και με απρέπεια δημιούργησε και προκάλεσε επεισόδιο».

Για το αν και ο ίδιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα μας είπε: «Εγώ όχι. Δεν το καταδέχομαι αυτό. Δεν είχα κάτι να του πω. Αυτά που είχα να του πω αφορούσαν την διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Ήθελα να του κάνω ερωτήσεις στο πνεύμα αυτών που έλεγε και δεν θα καταδεχόμουν αυτό ποτέ να το κάνω προφορικά και στο όρθιο. Δεν έλεγε την αλήθεια όταν είπε ότι έπρεπε να φύγει αμέσως αφού έμεινε στο ξενοδοχείο 1,5 ώρα άρα ψευδώς και προσχηματικά επικαλέστηκε το ταξίδι. Το έκανε επίτηδες».

Ερωτηθείς για το πώς αντέδρασαν βουλευτές από άλλες χώρες μπροστά σε αυτό το θέαμα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τα είχαν περίπου χάσει. «Κοιτούσαν με απορία γιατί αυτά δεν συνηθίζονται. Είναι και η φιλοξενούσα χώρα η Τουρκία αυτής της διοργάνωσης. Ήταν απαράδεκτο. Εγώ τόσα χρόνια είμαι μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και ποτέ δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο. Φυσικά οι Έλληνες δεν το έχουν κάνει και ποτέ υπουργός άλλης χώρας δεν έχει προκαλέσει τέτοιο επεισόδιο».

Τζάκρη: Όλα ξεκινούν από τον Ερντογάν
«Ζητήσαμε να πάρουμε όλοι τον λόγο και αφού μίλησαν οι δυο πρώτοι Έλληνες βουλευτές, εκείνος δεν μας έδωσε τον λόγο σε εμένα και στον κύριο Λοβέρδο. Του είπα ότι η Δημοκρατία υπαγορεύει να μας δώσει τον λόγο, αλλά εκείνος αποχώρησε και στη συνέχεια ήρθε ο κ. Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας, και συνέχισε στο ίδιο κλίμα», ανέφερε στο newsit.gr η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία με την στάση της υπονομεύει τις διερευνητικές. Όλα ξεκινούν από τον Ερντογάν και φοβάμαι ότι η προεκλογική του εστρατεία θα γίνει με θέμα την Ελλάδα».

Βολουδάκης: Ενισχύεται η εθνική μας ομοψυχία
«Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει πια ξεπεράσει τα συνηθισμένα όρια και οφείλουμε όποτε βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις να αντιδρούμε ανάλογα. Αυτό που τόνισε σε Ακάρ και βουλευτές της συμμαχίας είναι ότι η τακτική της Τουρκίας έχει καταφέρει να ενισχύσει την εθνική μας ομοψυχία», δήλωσε στο newsit.gr o βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία, Μανούσος Βολουδάκης.

Protothema.gr- Newsit,gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα