19/11/202014:22

Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου- Αρχ Ολυμπίας- Ζαχάρως: «Όχι στην ανάθεση αρμοδιοτήτων Δημοτικής Αστυνομίας σε Διοικητικούς υπαλλήλους»

Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως

Την αντίθεση του στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους, που δεν διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία ή διαθέτουν με ελλιπές προσωπικό, να ορίζουν στη συγκεκριμένη Υπηρεσία Διοικητικούς Υπαλλήλους για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, εκφράζει με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, Χρήστος Γαρύφαλλος.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση μας εκπλήσσει αρνητικά. Tο Υπουργείο Εσωτερικών έφερε στην Βουλή εκπρόθεσμη τροπολογία την Δευτέρα 16/11/2020 που δημιουργεί σειρά προβλημάτων στην λειτουργία των Δήμων.

Με αυτήν επιδιώκει η Κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε Δήμους που δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία ή αν έχουν το προσωπικό που έχουν δεν φτάνει, να μπορούν με Απόφαση Δημάρχου και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να ορίζουν Διοικητικούς Υπαλλήλους για να ασκούν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και να ασκούν τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και δηλώσει ότι θα στελεχώσει τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας με νέες προσλήψεις αλλά και με μετατάξεις πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες και επιθυμούν να γυρίσουν. Αντί αυτού προχωρά στην ουσία σε υποχρεωτική και αναγκαστική ανάθεση αρμοδιοτήτων Δημοτικής Αστυνομίας σε Διοικητικούς Υπαλλήλους ή σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν προσληφθεί για αυτήν την ειδικότητα και δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αστυνομικές πρακτικές και σε θέματα δικαίου και τους βαφτίζει αυθαίρετα Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Αμφιλεγόμενος είναι και ο τρόπος που θα επιλεγούν από τους Δημάρχους οι υπάλληλοι που θα κληθούν να «παλέψουν με τα θηρία» και να βγουν στις Ελληνικές πόλεις  ανυπεράσπιστοι νομικά και θεσμικά  να βεβαιώνουν παραβάσεις και να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα, αλλά και που θα βρουν αυτούς τους υπέρ-υπάλληλους.

Με την πανδημία να φουντώνει, οι Δήμοι είναι έντονα αποδεκατισμένοι από προσωπικό λόγω της χρόνιας απαγόρευσης προσλήψεων αλλά και λόγω των ειδικών αδειών (ευπαθών ομάδων και γονέων), και δύσκολα θα βρεθούν Συνάδελφοι να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας ή αν βρεθούν θα είναι σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε άλλους νευραλγικούς τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε να ποδοπατήσετε έναν κλάδο εργαζομένων, των Δημοτικών Αστυνομικών που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τότε υπουργός τόσο πολύ είχε αδικήσει και να τον υποβαθμίσετε για άλλη μία φορά με την δημιουργία υβριδικών υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας απαρτιζόμενες από Διοικητικούς Υπαλλήλων. Δεν πρόκειται σαν εργαζόμενοι των Δήμων να επιτρέψουμε σε εσάς και τυχόν πρόθυμους Δημάρχους να βάλετε με το έτσι θέλω διοικητικούς υπαλλήλους  από την μία μέρα στην άλλη στους δρόμους να κάνουν τους δήθεν Δημοτικούς Αστυνομικούς με τρόπο αυθαίρετο και νομικά έωλο αλλά και να προσπαθούν να εφαρμόσουν αρμοδιότητες στις οποίες ούτε είναι εκπαιδευμένοι ούτε προσλήφθηκαν γι αυτές.

Κύριε Υπουργέ, το επάγγελμα του Δημοτικού Αστυνόμου είναι διακριτό και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις που δεν αποκτούνται με μία τροπολογία.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τους Δημότες και αγωνίζονται για να μπορέσει επιτέλους να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα