Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε την 5η ομάδα ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό – Επιβεβαιώνει το Ισραήλ
Από Αιγύπτιους αξιωματούχους έγινε γνωστό ότι η Χαμάς παρέδωσε την 5η ομάδα ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό, όπως μεταδίδει η απεσταλμενη της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Ευτυχία Πενταράκη. Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει πως δέχτηκε ο ισραηλινός στρατός, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας. Η Χαμάς, από την πλευρά της, κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε πρώτο την κατάπαυση πυρός. Στο μεταξύ, αποκαλπτικές είναι οι μαρτυρίες για τις συνθήκες ομηρίας στα κρησφύγετα της Χαμάς, με τους τρομοκράτες να βάζουν παιδιά να παρακολουθούν σε βίντεο τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, υπό την απειλή όπλου.
Τη σημερινή απελευθέρωση την είχε επιβεβαιώσει και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο ίδιος προχώρησε στην εξής ανάρτηση:
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή μας: Την επιστροφή όλων των απαχθέντων, την εξάλειψη της Χαμάς πάνω και κάτω από το έδαφος και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».
Ο επικεφαλής της Μοσάντ βρίσκεται στο Κατάρ, όπου Καταριανοί αξιωματούχοι, Αίγυπτος και CIA επιχειρούν να πείσουν Ισραήλ και Χαμάς να τεθούν οι βάσεις για μια μεγαλύτερη παράταση της εκεχειρίας.
Για την οικογένεια Μπίμπας που δεν απελευθερώθηκε από τους τρομακράτες της Χαμάς, δεκάδες διαδηλώνουν κρατώντας πορτοκαλί μπαλόνια, όπως και το χρώμα των μαλλιών του 10 μηνών βρέφους της οικογένειας, που είναι και αυτό αιχμάλωτο.
https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-noemvrios/20231128-DELTIO1800-ISRAEL-PAKETO1.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/11/20231128-DELTIO1800-ISRAEL-PAKETO.jpg
Μαρτυρίες στην ΕΡΤ για τους ομήρους – «Ραγίζουν» καρδιές οι επανασυνδέσεις
Ο 12χρονος Εϊτάν Γιαχαλόμι πέφτει στην αγκαλιά της μητέρας του μόλις φτάνει στο νοσοκομείο. Μαζί με άλλους 10 ομήρους, γυναίκες και παιδιά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 51 μέρες αιχμαλωσίας, με τη Χαμάς να δημοσιεύει βίντεο με την παράδοσή τους στον Ερυθρό Σταυρό. Η θεία του Εϊτάν μεταφέρει τις περιγραφές του 12χρονου για όσα έζησε: «Η Χαμάς τον υποχρέωνε να δει τα βίντεο της φρίκης (από την επίθεση), τα οποία κανείς δεν πρέπει να δει. Κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε το απειλούσαν με όπλο για να σταματήσει».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Τελ Αβίβ τόνισε πως οι περισσότεροι όμηροι που απελευθερώθηκαν την Δευτέρα είναι σε καλή κατάσταση.
Οι επανασυνδέσεις των ομήρων με τις οικογένειές τους συγκινούν, όπως και αυτή τριών μικρών παιδιών με το σκύλο τους.
Άλλοι περιμένουν να δουν τους φίλους τους. Από τις πρώτες μαρτυρίες ομήρων είναι αυτή της 78χρονης Ρούτι Μουντέρ, που περιγράφει τις συνθήκες αιχμαλωσίας.
«Ήμασταν σε ένα δωμάτιο όπου ασφυκτιούσαμε, δεν μας επέτρεπαν να ανοίξουμε τις κουρτίνες. Κοιμόμασταν σε καρέκλες, δεν υπήρχαν στρώματα και σκεπαζόμασταν με ένα σεντόνι».
Ενώ ο πατέρας της Έμιλι Χαντ, αναφέρει ότι όταν συνάντησε την κόρη του συνεχώς ψιθύριζε, γιατί αυτό ήταν αναγκασμένη να κάνει όσο καιρό ήταν στα χέρια της Χαμάς. Νόμισε ότι η αιχμαλωσία της κράτησε ένα χρόνο. «Το πιο σοκαριστικό, το πιο δυσάρεστο της συνάντησης ήταν όταν μου ψιθύριζε. Δεν μπορούσες να την ακούσεις. Εβαλα το αυτί μου κοντά στο στόμα της. Την είχαν υποχρεώσει να μην κάνει θόρυβο».
Συγκίνηση και στη Δυτική Όχθη. Τριάντα Παλαιστίνιοι αποφυλακίστηκαν, μεταξύ τους και η νεότερη κρατούμενη που απελευθερώθηκε, η 16χρονη Νουφούζ Χαμάντ που είχε μείνει δύο χρόνια στη φυλακή. Ωστόσο, η κατάσταση στη Γάζα δεν αφήνει όσους αποφυλακίζονται να χαρούν.
«Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου, αλλά υποφέρω για όσους μαρτύρησαν» αναφέρει η 16χρονη.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι άμαχοι κινδυνεύουν ίσως και περισσότερο από τις ασθένειες που κυκλοφορούν στον θύλακα, παρά από τους βομβαρδισμούς. Για τις πιο σκοτεινές μέρες της Γάζας κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα στο σκοτάδι του πολέμου» τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός χαιρέτισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο Αντονι Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια να πιέσει για εκεχειρία μεγαλύτερης διάρκειας σπεύδει για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ανταπόκριση: Ευτυχία Πεντατάκη
ΠΗΓΗ: ertnews.gr