Γεώργιος Στύλιος (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων): «19,3 δις για στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων»
H εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αγροτική οικονομία, την βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τρίτη μέρα του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς».
Στην συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Υπαίθρου», Αντώνης Ανδρονικάκης, o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιώργος Στύλιος μίλησε για την έγκριση του Εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ευφυή Γεωργία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει η τελική τεχνική υποβολή και μετά να δοθεί η έγκριση σε όλες τις χώρους που έχουν υποβάλει αιτήσεις. «Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες 7-8 χώρες που χρηματοδοτηθούν όταν θα ολοκληρωθεί το σχέδιο» τόνισε και επισήμανε ότι θα δοθούν 19,3 δις για στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων.
Στάθηκε στα οικολογικά προγράμματα τα οποία πρέπει να διδαχθούν οι γεωργοί, στην εκτεταμένη χρήση της Γεωργίας ακριβείας αλλά και στις δράσεις που πρέπει να υπάρχουν για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την έρευνα, καθώς και την εκπαίδευση με σύγχρονες τεχνολογίες των παραγωγών προκειμένου να έχουν τα εργαλεία για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές.
«Στόχος μας είναι να στηριχθούν οι αγρότες και παραγωγοί, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουμε και το κάνουμε αυτό πράξη με ένα πρόγραμμα πιλότο Όσον αφορά τους νέους γεωργούς. Η πολιτεία οφείλει να ενημερώνει και να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον, να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί για να μπορούμε να αντικρίσουμε τον αγρότη στα μάτια και να πούμε στην κοινωνία ότι είμαστε δίπλα του» τόνισε ολοκληρώνοντας ο κ. Στύλιος.
Αναστασόπουλος: «Χρειάζονται καλύτερες ψηφιακές υποδομές»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ευστάθιος Αναστασόπουλος τόνισε πως «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε πέντε νομούς, όπου έχουμε το μισό περίπου της παραγωγής ελαιολάδου, και πολλά ακόμα αγροτικά προϊόντα. Όλα τα στάδια παραγωγής του πρωτογενή τομέα θα πρέπει να παρακολουθούνται ψηφιακά για να έχουμε καλύτερη ποιότητα. Πρέπει λοιπόν να έχουμε καλύτερες ψηφιακές υποδομές».
Ο κ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι η σύγχρονη τεχνολογία βοηθάει στην θεραπεία όλων των ασθενειών που παρουσιάζονται στην πρωτογενή παραγωγή και τόνισε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα μέσω drone και αισθητήρων προκειμένου να εντοπίζουν όλα τα δεδομένα με την άρδευση για να γίνεται στο καλύτερο δυνατό χρόνο και για την εξοικονόμηση νερού.
«Πρέπει να γίνει ένας ενιαίος φορέας από το υπουργείο που θα μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα που θα είναι στη διάθεση αυτών που τα χρειάζονται όσον αφορά την άρδευση», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου.
Γαργαλάκος: «Πρέπει να έχουμε καλύτερες δομές και υποδομές στον αγροτικό τομέα»
Ο ιδρυτής και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Neuropublic, Αναστάσιος Γαργαλάκος τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το σύστημα συμβούλων ενώ πλέον είμαστε στο τέλος της ΚΑΠ. Αναφέρθηκε ακόμα στο σχεδιασμό του παραγωγού για το τι θα καλλιεργήσει, κάτι που αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκατομμύρια αγροτεμάχια και στάθηκε με λεπτομέρειες στους πολίτες οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργική καλλιέργεια, ενώ αναφέρθηκε και σε όλα τα ζητήματα πού υπάρχουν για το συνεταιριστικό κίνημα.
Ο κ. Γαργαλάκος μίλησε ακόμα για τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας που μέσα σε τρία χρόνια έχει αλλάξει τρεις υπουργούς και τέσσερις προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που δεν διευκολύνει στον καλύτερο σχεδιασμό για μία καλύτερη λειτουργικότητα όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει μείωση 10% των επιδοτήσεων των αγροτών λόγω των σφαλμάτων του οργανισμού με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει λοιπόν να έχουμε καλύτερες δομές και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Πρέπει οι αγρότες να γίνουν επιχειρηματίες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις», συμπλήρωσε.
Τσάτσαρης: «Το 2023 η έρευνα για τις ασθένειες της αμπέλου»
Με την σειρά του, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ανδρέας Tσάτσαρης είπε ότι «Πρέπει οι φοιτητές μας να ασχοληθούν με την έρευνα και ένα μεγάλο κομμάτι στοχεύει στην βελτίωση του πρωτογενή τομέα όπου πρέπει να ενσωματώσουμε όλες τις καινούργιες τεχνολογικές δυνατότητες. Το τμήμα μου τρέχει ένα πρόγραμμα με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως τηλεπισκόπηση, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα. Με αυτό το πρόγραμμα προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις ασθένειες αμπέλου με τρόπο μη επεμβατικό και θα εφαρμοστεί σε καλλιέργειες της Κορινθίας σε πρώτη φάση. Αυτή η έρευνα θα ολοκληρωθεί το 2023. Θα προειδοποιεί τους αγρότες μέσω κινητού αλλά και τους αρμόδιους που ακριβώς ασθενεί το αμπέλι τους έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν τις απαραίτητες λύσεις».
Μάντζος: «Υπάρχουν λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πρωτογενούς παραγωγής»
Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε καθυστερήσει στον πρωτογενή τομέα που είναι η ραχοκοκαλιά σε μεγάλο βαθμό της υπαίθρου χώρας και της περιφερειακής ανάπτυξης.
«Είναι ένας τομέας που επιδρά στην ανάπτυξη όλης της χώρας, καθώς και στην απασχόληση καθώς και στην κοινωνική συνοχή των περιφερειών και η περιοχή Ηλείας έχει έντονο αγροτοδιατροφικό τομέα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτίσει το όνομά του με την ισχυρή ύπαιθρο. Η Αγροτική παραγωγή ενώ άντεξε την μεγάλη δημοσιονομική κρίση δοκιμάζεται καθοριστικά από τις επόμενες κρίσεις, όπως την πανδημία, όπου είχαμε προβλήματα στη διανομή των αγροτικών προϊόντων» είπε ο κ. Μάντζος ο οποίος τόνισε και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιβάλουν οι νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα.
«Πρέπει να υπάρχουν έξυπνες καλλιέργειες στοχευμένες πάνω στα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής Και φυσικά πρέπει να ανανεωθεί το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με την Αγροτική παραγωγή, τονίζοντας ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα λόγω του δημογραφικού. Υπάρχουν λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πρωτογενούς παραγωγής και πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση των αγροτών. Είμαστε υπέρ ενός ισχυρού υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης για να έχουμε κέντρα τεχνογνωσίας και κατάρτισης των αγροτών σε κάθε περιφέρεια. Να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για το καλό της χώρας για έναν βιώσιμο πρωτογενή τομέα παραγωγής», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μάντζος.
|
|
|
|
|
|