16/08/201907:48

Καραμανλής: Για το Πάτρα-Πύργος θα συνεννοηθούμε με την Κομισιόν

 

Η έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθορίσει το περιεχόμενο της λύσης που θα βρεθεί για το σχεδιαζόμενο οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος. Το έργο παραμένει μακέτα τα τελευταία χρόνια, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κατάφερε, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, να συμβασιοποιήσει μόνο πέντε από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες του αυτοκινητοδρόμου μήκους 74,5 χλμ. Ως αποτέλεσμα, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει και ο υφιστάμενος δρόμος παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνος. Ακόμη όμως, κι αν οι κατασκευαστικές εργασίες είχαν ξεκινήσει, τα τρία από τα οκτώ τμήματα για τα οποία δεν υπάρχει ανάδοχος, θα καθυστερούσαν την αποπεράτωση του έργου ως συνόλου. Ως εκ τούτου, το ελληνικό Δημόσιο θα καλούνταν να επιστρέψει στην Ε.Ε. ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε αναζήτηση φόρμουλας

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης, “το έργο της ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, έτσι όπως (επανα) σχεδιάστηκε από την παρελθούσα κυβέρνηση, ήταν καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία. Όλα τα αδιέξοδα τα οποία έχουν εμφανισθεί, είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων ενεργειών της περιόδου 2015-2019, όπως η ακύρωση του διαγωνισμού του 2014, η απόφαση για “σαλαμοποίηση” του έργου σε 8 τμήματα, η μη έγκαιρη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ”.

Όπως, ακόμη, επισημαίνεται, με δεδομένο ότι λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023, το ελληνικό Δημόσιο κινδύνευε να επιβαρυνθεί με όλες τις επιπλέον απαιτούμενες δαπάνες από την ημερομηνία εκείνη και μετά. Ταυτόχρονα, αν η ολοκλήρωση του έργου ξεπερνούσε την 31/12/2025 το ελληνικό δημόσιο κινδύνευε να επιστρέψει όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα είχε λάβει για το έργο αυτό.

Από τις συνολικά οκτώ εργολαβίες, ανάδοχοι έχουν οριστεί για τα τμήματα Αμαλιάδα-Δουναίικα (Intrakat),  Μιντιλόγλι – Α.Κ. ΒΙΠΕ Πάτρας και Κάτω Αχαΐα – Σαγαίικα (GD Infrastrutture) και Σαγαίικα – Βάρδα και ΒΙΠΕ Πάτρας – Κάτω Αχαΐα (Interkat). Παράλληλα, το τμήμα Αμαλιάδα-Κυλλήνη έχει… δρόμο, καθώς δύο από τις εταιρείες που αποκλείσθηκαν από το έργο έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ στις εργολαβίες Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα-Κυλλήνη ανάδοχος είναι η Τοξότης, η οποία έχει κηρυχθεί οριστικά έκπτωτη σε μία από αυτές και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στην έτερη.

Εκτός όμως, από τις διαφορετικές φάσεις του οδικού άξονα, παθογένεια του έργου αποτελούν οι υψηλές παρασχεθείσες εκπτώσεις, άνω του 50%, που έχουν δοθεί, γεγονός που συνοδεύεται, συνήθως, με αδυναμία περαίωσης των έργων.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η συνεννόηση με την Κομισιόν, ενώ στόχος είναι αυτό να πραγματοποιηθεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα