15/11/202017:35

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας: «Απαραίτητο το Νοσοκομείο Αμαλιάδας –  Η δομή του Πύργου δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος ολόκληρου του νομού»

Τηλεδιάσκεψη Γ. Λυμπέρη – Τ. Αντωνακόπουλου για την υγεία στην Ηλεία

 

«Απαραίτητο το Νοσοκομείο Αμαλιάδας –  Η δομή του Πύργου δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος ολόκληρου του νομού»

 

«Τοπικισμός και λαϊκισμός δεν θα περάσει. Συντασσόμαστε και δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα για τον τόπο μας» συμφώνησαν οι Δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας

 

Στη διαπίστωση πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας αποτελεί βασικό «γρανάζι» στον τομέα της Υγείας στην Ηλεία και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να διαταραχτεί η λειτουργία του, προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι Δήμαρχοι Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν.

Αφορμή της, ήταν οι αποφάσεις των διοικήσεων του Γ.Ν. Ηλείας και της 6ης Υ.Π.Ε. σύμφωνα με τις οποίες μεταφέρονται από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας σε αυτό του Πύργου, 3 γιατροί και 20 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό. Αποφάσεις που ουσιαστικά βάζουν «λουκέτο» στην δομή υγείας της Αμαλιάδας, αλλά παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, δημιουργούν επικίνδυνα για την υγεία των Ηλείων προβλήματα, αφού σε καμία περίπτωση οι 270 κλίνες του Πύργου καθώς επίσης και η στελέχωση του συγκεκριμένου ιδρύματος σε προσωπικό, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.

Ξεκαθαρίζοντας πως «ο τοπικισμός και ο λαϊκισμός» δεν έχει καμία απολύτως θέση ανάμεσά τους, οι δυο δήμαρχοι, συντάχθηκαν στη «μάχη που θα δώσουν όλα τα μέτωπα με πρώτο αυτό της Υγείας», προκειμένου η Ηλεία να κερδίσει αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν. Επεσήμαναν πως από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, θα έπρεπε να έχει θωρακίστει το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και όχι τελευταία στιγμή να γίνονται «άτακτες κινήσεις πανικού» κλείνοντας το ένα νοσοκομείο για υποστελεχωθεί ένα άλλο. Στάθηκαν στους κινδύνους που, σίγουρα, θα φέρει αυτή η απόφαση, αφού όπως τόνισαν «υπάρχουν και εκτός covid 19  περιστατικά τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν γιατροί» και από τη στιγμή που στον Πύργου θα «στραφεί όλος ο νομός τότε ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει». Κλείνοντας κάλεσαν τους αρμοδίους να επανεξετάσουν την απόφασή τους και αντί να κλείσουν ένα νοσοκομείου και να αφαιρέσουν 100 κλίνες από την Ηλεία, να στελεχώσουν και τα δυο ιδρύματα με τον απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.

 

«Τοπικισμός και λαϊκισμός δεν θα περάσει»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε : «Νομιμοποιούμαστε οι δυο μας σήμερα να μιλάμε, γιατί συμμετείχαμε το 1995 στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, που πήρε  ομόφωνη απόφαση με όλες τιςπαρατάξεις του, να κατασκευαστεί στο Μεσολογγάκι ένα νοσοκομείο 350 κλινών, όσες δηλαδή και οι ανάγκες του νομού Ηλείας. Θέλαμε από τότε ένα νοσοκομείο που θα εξυπηρετούσε όλους τους Ηλείους και το κυριότερο, θα σταματούσε τα ταξίδια των ασθενοφόρων για την Πάτρα, αφού, συμφώνα με τον σχεδιασμό, μόνο τριτοβάθμιας ανάγκης περιστατικά θα έφευγαν εκτός νομού. Το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε δηλαδή, τη λειτουργία ενός νοσοκομείου που θα διέθετε όλες τις κλινικές και σε πλήρη ανάπτυξη. Αντ’ αυτού όλοι γνωρίζουμε τι και πώς έγινε, για να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Λυμπέρης : «και εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να μπουν τα πράματα στην πραγματική τους βάση. Η ιατρική είναι κυρίως πρόληψη. Τι γίνεται στην Ηλεία; Απολύτως τίποτα;   Τι γίνεται με τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία; Ένας αχταρμάς. Η πρωτοβάθμια Υγεία περιπλανάται δεξιά και αριστερά και δυστυχώς ο κόσμος ταλαιπωρείται. Να σας πω ένα παράδειγμα. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, μετά από τη δωρεά, διαθέτει αξονικό τομογράφο. Με την τελευταία απόφαση της διοίκησης έφευγε ο ακτινολόγος. Οπότε οι αξονικές τομογραφίες θα γίνονταν στον Πύργο. Εάν πήγαινε κάποιος από την περιοχή στον Πύργο – πόσες άραγε τομογραφίες την ημέρα μπορεί να κάνει – θα του έλεγαν στην αρχή περίμενε και μετά θα τον έστελναν στην Αμαλιάδα. Αυτά τα πράγματα είναι φαρσοκωμωδίες».

«Να αναλάβουμε δράση»

Συμφωνώ απόλυτα με τον Δήμαρχο Πύργου, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης «πως από κοινού θα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Όσοι πιστεύουν πως πρέπει να κλείσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και να μαζευτούν όλοι στον Πύργο, είναι μακριά νυχτωμένοι. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο. Εάν στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου, πάνε όλοι οι Ηλείοι τότε οι ουρές θα φτάσουν στο … Μεσολογγάκι!  Το νοσοκομείο του Πύργου, έχει μείνει τόσα χρόνια με έναν παθολόγο. Εγώ λέω να προστεθούν οι δυο της Αμαλιάδας. Με τρεις παθολόγους δεν φτιάχνεις κλινική και είναι κάτι που οφείλουν να ξέρουν όλοι».

Επιπροσθέτως ο Δήμαρχος είπε «Έρχεται τσουνάμι και αυτό το βλέπουμε όλοι και οφείλουμε, να βοηθήσουμε. Όμως δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που νοσούν από τον κορονοϊό. Είναι και αυτοί με άλλες αιτίες που κινδυνεύουν να πεθάνουν και θα σώζονταν εάν οι δομές υγείας στο νομό μας κρατιόνταν στον ύψος των περιστάσεων.   Σήμερα βρισκόμαστε σε άτακτη μάχη. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, χωρίς να έχουμε συνταχθεί. Παρ’ όλα αυτά θα πολεμήσουμε, αλλά την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα είναι σκληρά για … κάποιους». Κλείνοντας, ανέφερε ο κ. Λυμπέρης : «δεσμεύομαι, πως μετά τη λήξη αυτού του άτακτου πολέμου, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Ηλεία να κερδίσει αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν, σε όλους τους τομείς.  Τοποκισμός και λαϊκισμός μεταξύ εμένα και του Δημάρχου Πύργου, δεν πρόκειται να περάσει και από κοινού θα παλέψουμε για τον τόπο που όλοι ζούμε».

 

«Δεν έρχεται κανένας γιατρός  σε ένα διαλυμένο σύστημα»

Αναφορικά με τις προσπάθειες που ο ίδιος έκανε για να στελεχώσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με γιατρούς ο κ. Λυμπέρης ανέφερε : «Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, έως και σήμερα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει φέρει έναν γιατρό στην Ηλεία. Έτσι όπως, με ευθύνη δική τους, έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον τομέα της υγείας στο νομό μας, κανείς δεν έρχεται, όσες προκηρύξεις και να βγουν στον «αέρα». Εγώ πρωσωπικά έψαξα να βρω γιατρούς για το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Κανείς όμως δεν μπαίνει σε ένα μη τακτοποιημένο και ελαττωματικό σύστημα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια, έχει «γεράσει» και επιβάλλεται να σχεδιαστεί από την αρχή. Αυτού του είδους οι κρίσεις, μας δείχνουν τις βάσεις που πρέπει να θέσουμε για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα στο νέο σύστημα θα πρέπει να μπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Καλλικράτης δίνει στους Δήμους τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά δυστυχώς ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί».

 

«Για τη μονάδα covid 19  στον Πύργο να επιστρατευθούν ειδικοί γιατροί»

Μιλώντας για την απόφαση να δημιουργηθεί μονάδα covid 19 στο νοσοκομείο του Πύργου, ο κ. Λυμπέρης ανέφερε : «Γίνεται μια κίνηση να δημιουργηθεί μια μονάδα covid 19 στο νοσοκομείο του Πύργου. Οι γιατροί που μπορούν να στελεχώσουν αυτή τη μονάδα – οι σχετικές ειδικότητες – είναι αναισθησιολογία και πνευμονολογία. Τώρα το γιατί δημιουργώ μονάδα και ο … εμπνευστής της λέει  θα σας πάρω  εκτός του πνευμονολόγου και τους παθολόγο, ακτινολόγο και 20 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού δεν το καταλαβαίνω. Τι ακριβώς θα κάνει αυτή η μονάδα η οποία δεν διαθέτει τις ειδικότητες αιχμής των ΜΕΘ δεν το αντιλαμβάνομαι. Αντί να φέρει συγκεκριμένους γιατρούς από όλη τη χώρα ή ακόμα και να τους επιτάξει, η επιλογή είναι να αποψιλωθεί χωρίς λόγο, μια μονάδα υγείας, να αφαιρεθούν κλίνες που χρειάζονται και τελικά να ταλαιπωρηθούν και σίγουρα  κινδυνέψουν οι κάτοικοι του νομού. Για τη μονάδα covid 19 να επιστρατευθούν ειδικοί γιατροί που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ και όχι ότι μας ήρθε στο κεφάλι.  Αυτοί που σήμερα έχουν τη ευθύνη του πολέμου με τον κορονοϊό κάνουν άτακτες κινήσεις πανικού. Σήμερα οφείλουν όλοι οι συνάδελφοι γιατροί να ριχθούν στη μάχη  και για τα περιστατικά εκτός covid 19»

 

 

«Να μην ακούν τα … παραμύθια ότι δεν υπάρχει κορονοϊός»

Τέλος ο Δήμαρχος Ήλιδας αναφέρθηκε και στους … αντιρρησίες. Τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην επικινδυνότητα του ιού. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, είπε «φωνάζω πως θα πρέπει να μην ακούμε τα παραμύθια από εκείνους του … ωραίους τύπους, που λένε πως δεν υπάρχει κορονοϊός. Υπάρχει ιός, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, χτυπάει όλα τα συστήματα του οργανισμού,  κάτι που τον κάνει θανατηφόρο. Το ποσοστό θνησιμότητας στις μικρές ηλικίες είναι μικρό, όμως με την αύξηση των κρουσμάτων τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο και το ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς είναι τραγικό. Επομένως, αυτό που λέμε είναι όλοι μας είναι να τηρούμε τα μέτρα, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε αυτή τη μάχη θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, ιδιώτες και νοσοκομειακού γιατροί. Θα πρέπει να κρατήσουμε τα Κέντρα Υγείας με γιατρό ο οποίος θα δει το περιστατικό της γρίπης και θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις. Εάν αύριο πάνε 1000 άτομα στο νοσοκομείο του Πύργου, όλο το σύστημα τινάχθηκε στο αέρα. Έστω και σήμερα θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας και οι διοικητές να ξαναδούν όλες τις παραμέτρους και να μην διαλύσουν το όποιο σύστημα περίθαλψης υπάρχει στο νομό μας».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα