Γιατί η Κομισιόν αποφάσισε την “απόσυρση” Κοστέλο από την Αθήνα
[ad_1]
Του Γ. Αγγέλη
Σημαντικές αλλαγές έχουν αρχίσει να δρομολογούνται στις Βρυξέλλες με συνέπειες που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε πριν από την πλήρη εγκατάσταση της “νέας” Κομισιόν στο κτίριο του Μπερλεμόν.
Μέρος αυτών των αλλαγών αγγίζει και την Ελλάδα με ένα περισσότερο σύνθετο και έμμεσο τρόπο από όσο αρχικά… φαίνεται.
Τα πεδία μέσα από τα οποία οι αλλαγές πρόκειται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, πάντα μέσα στα θεσμικά όρια διασύνδεσης με την Κομισιόν, αφορούν κυρίως – όσον αφορά το επείγον των εξελίξεων – αφενός το καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας και αφετέρου τις παρενέργειες της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωζώνης με κύριο σημείο αναφοράς τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου και τη διαμεσολάβησή τους μέσω του προσφυγικού προβλήματος…
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στο Capital.gr διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η δημοσιονομική εποπτεία κινείται σε ανεξάρτητες και ασύμβατες με το προσφυγικό/ενεργειακό διαδρομές.
Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως και με την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι πλέον “εντελώς διαφορετικοί οι όροι συζήτησης” με την Ελλάδα, με σαφή την επιρροή του συνολικού ρόλου που έχει η Αθήνα για τα συμφέροντα της Ευρωζώνης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στοιχείο των “μεταβολών” στην κατεύθυνση αυτή, είναι η ανακοίνωση της απόσυρσης του Ντέκλαν Κοστέλο, του επικεφαλής της Κομισιόν για τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας στη μετα-προγραμματική περίοδο. Καθόλου τυχαία η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε χρονικά με την ανανέωση (σήμερα) από το Κολέγιο Επιτρόπων του καθεστώτος “ενισχυμένης εποπτείας” για άλλους 12 μήνες.
Στο πλαίσιο της ίδιας εικόνας ανακοινώθηκε παράλληλα η “απόσυρση” και του Νικολά Τζ(ι)αμαρόλι (ESM) ο οποίος από υπεύθυνος για την εποπτεία της Ελλάδας, αναβαθμίζεται σε γενικό γραμματέα του ESM.
Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα παραμένει ο μοναδικός μεγάλος “πελάτης” του ESM, καθώς το ταμείο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού δημόσιου χρέους με την Συμφωνία του Ιουνίου του 2018…
Οι αλλαγές αυτές, όπως διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος – που μετακινείται πλέον σε πολύ υψηλότερη θέση στην Κομισιόν – σηματοδοτούν τη μετακίνηση της Ελλάδας στο ίδιο καθεστώς εποπτείας – παρά την ανανέωση των ειδικών προβλέψεων της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2018 – που αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αυτό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Όπως σημειώνεται αρμοδίως, στην Κομισιόν αναγνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στον στόχο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τα 2 επόμενα χρόνια, έχουν διατυπωθεί σε ένα περιβάλλον “πολύ χαμηλής αξιοπιστίας το οποίο όμως έχει ήδη ξεπερασθεί…”.
Επιπλέον οι προϋποθέσεις μέσα στις οποίες έχουν διαμορφωθεί οι στόχοι αυτοί είχαν ως βάση τους (2018) μία “εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Εκτιμήσεις οι οποίες έχουν πλέον αναθεωρηθεί αρνητικά…”, γεγονός που όπως εκτιμάται θα επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία. Και “κατά συνέπεια δεν μπορεί να της αποδοθούν ευθύνες για αποκλίσεις που αφορούν στους στόχους αυτούς, στον βαθμό που δεν εξαρτώνται από τις εσωτερικές πολιτικές…”.
Παράλληλα όμως η επιδείνωση των σχέσεων Βρυξελλών – Τουρκίας εξ αιτίας της στάσης της τελευταίας στο θέμα των υδρογονανθράκων, οδηγεί σε επιβάρυνση της Ελλάδας στο προσφυγικό πρόβλημα. Αυτό αναγνωρίζεται σαν μία κατάσταση η οποία πρέπει “να οδηγήσει σε στήριξη της Ελλάδας” από την πλευρά της Ευρωζώνης…
Συνολικά όπως επισημάνθηκε αρμοδίως στο Capital.gr το καθεστώς των σχέσεων Αθήνας – Βρυξελλών επηρεάζεται πλέον πέρα από την εξέλιξη των άμεσων (σ.σ. δημοσιονομικών) υποχρεώσεων, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, από τη συνολική εμπλοκή της χώρας σε ένα από τα πλέον “θερμά” σημεία για την Ευρωζώνη.
Και αυτό “είναι απολύτως προφανές ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Κομισιόν με τη νέα της σύνθεση…”. Αυτών των μεταβολών μέρος είναι η σταδιακή απόσυρση των επικεφαλής των Θεσμών που σε αρκετές περιπτώσεις, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκαν πρωταγωνιστές ισχυρών εντάσεων…