15/11/202121:04

Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Γιατί κολλάνε κορωνοϊό οι εμβολιασμένοι- Τρίτη δόση εμβολίου: Οι πιθανές παρενέργειες

Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι το μόνο «όπλο» κατά του κορονοϊού, όμως πλέον ακόμη και οι εμβολιασμένοι βγαίνουν θετικοί στον ιό. Οι απαντήσεις της Μαρίας Θεοδωρίδου.

Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να τελειώσει η πανδημία, όμως ακόμη και όσοι έκαναν το εμβόλιο νοσούν με κορονοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε τους λόγους και ξεκαθάρισε τι ισχύει με το εμβόλιο.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως οι εμβολιασμένοι νοσούν από τον ιό, επειδή πέφτει η χημική ανοσία με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά, παραμένουν μειωμένες οι πιθανότητες θανάτου ή σοβαρής νόσησης.

«Παρατηρείται μείωση χημικής ανοσίας με την πάροδο του χρόνου. Όμως, παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε έρευνα του CDC, σύμφωνα με την οποία «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και υπερτερούν των σπάνιων παρενεργειών».

Πόσο διαρκούν και ποιες οι πιθανές παρενέργειες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά στις πιθανές παρενέργειες από την τρίτη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε σήμερα (15/11) το απόγευμα πως ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία», προσέθεσε η ίδια.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίον η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε την πορεία της πανδημίας – κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση της.

Όπως είπε, η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης αυτής περιόρισε το κλίμα ενθουσιασμού και την αρχική άποψη ότι τα εμβόλια θα οδηγούσαν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού. Αυτό δεν επετεύχθη είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα είναι μαζί μας κάθε χρόνο όπως ο ιός της γρίπη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης.

Όπως είπε η ίδια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε την διασπορά του ιού και γι’ αυτό βλέπουμε σήμερα επαναμόλυνση ανθρώπων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν αλλά και μόλυνση ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.

Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της χημικής ανοσίας μετά από έξι μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του κέντρου πρόληψης νοσημάτων της Αμερικής (CDC), η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, είναι σημαντική και σίγουρα πολύ πιο σημαντική από τις οποίες εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων.

Μιλώντας για την τρίτη δόση, εξήγησε ότι φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από τη δεύτερη δόση όσον αφορά την προστασία, και προέβλεψε ότι πιθανώς να είναι και το τελικό σχήμα εμβολιασμού η τρίτη δόση.

Όπως είπε με αυτές τις τρεις δόσεις και μία αναμνηστική ετήσια δόση -όπως συμβαίνει με τη γρίπη- πιθανότατα θα πορευτούμε από δω και στο εξής.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις και για όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση σύμφωνα με τις συστάσεις, αλλά και για όσους είχαν εμβολιαστεί και μετά νόσησαν.

Για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τις εγκύους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, έγκυες που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, είχαν αντισώματα όχι μόνο οι ίδιες στην πορεία αλλά και τα νεογέννητα. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.

 iEidiseis.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα