Γιατί μπήκαν 5 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα
10/06/201920:30

Γιατί μπήκαν 5 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα

[ad_1]

Του Γιάννη Αγγέλη

Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, που υποδεικνύουν επίσης δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης αλλά και το αντίθετο, σημαδεύουν μέσα στο 2019 την συνολικά σταθερή βελτίωση των τιμών στα ελληνικά ομόλογα.

Στην πολύ “ρηχή” είναι αλήθεια εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων της οποίας το βάθος δεν ξεπερνά τα 30 περίπου δισ. ευρώ, έχουν σημειωθεί κάποιες σημαντικές αλλαγές οι οποίες έχουν επηρεάσει θετικά τόσο τις αποδόσεις όσο και τα spreads οδηγώντας τα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από την βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι μέσα στο 2019 έχουν αυξηθεί οι εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα κατά 5 περίπου δισ. ευρώ.

Ένα τέτοιο ποσό δεν είναι σημαντικό για τις αγορές ομολόγων, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου τα πραγματικά διαθέσιμα σε διαπραγμάτευση στην δευτερογενή αγορά ομόλογα δεν ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, αποτελεί σημαντικό μέγεθος για να επηρεασθούν οι τιμές θετικά.

Τα υπόλοιπα ομόλογα που τυπικά βρίσκονται στην αγορά ήτοι άλλα 40 περίπου δισ. ευρώ, είναι έτσι κι αλλιώς “παρκαρισμένα” σε χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και δεν είναι διαθέσιμα…

Από τα λίγα “διαθέσιμα” οι αγορές των 5 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου έχουν κάνει την διαφορά. Το πλέον σημαντικό εδώ είναι ο,τι οι νεοεισερχόμενοι σ’ αυτή την μικρή αγορά είναι… μεγάλοι. Πρόκειται για αμερικανικές τράπεζες και funds όπως και γαλλικές τράπεζες. Συμπληρωματικά έχει επιδράσει επίσης το γεγονός ό, τι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες που ρευστοποιούσαν ότι είχε απομείνει στα χαρτοφυλάκιά τους επιχειρούν τώρα να αναστρέψουν τις κινήσεις τους…

Αυτός είναι ο ένας από τους δύο ιδιαίτερους λόγους που τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν βελτίωση τιμών με ταχύτητα τέτοια που ενώ παραμένουν από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης σε non investment grade, εν τούτοις σχεδόν “αγγίζουν” τα ιταλικά που εξακολουθούν να είναι investment grade παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το χρέος και τα ελλείμματα του ιταλικού δημοσίου.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αλήστου μνήμης… grexit.

Από το σύνολο των 300 plus μονάδων βάσης του CDS ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοστασίου για τα ελληνικά ομόλογα, το τμήμα το οποίο αφορά τον κίνδυνο του grexit αφορά μόνο 40 μονάδες βάσης πλέον, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει μεν αλλά έχει συρρικνωθεί ως προοπτική για την οικονομία. Αντίθετα στο αντίστοιχο ιταλικό CDS (credit default swaps) ο κίνδυνος… italexit αξιολογείται με το διπλάσιο, ήτοι 80 μονάδες βάσης σε ένα σύνολο 230 μονάδων βάσης του CDS.

Τα δύο αυτά στοιχεία βέβαια, είναι προφανές ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω από δύο και μόνο κινήσεις, των οίκων αξιολόγησης και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΚΤ).

Αν οι οίκοι αξιολόγησης βελτιώσουν την διαβάθμιση κινδύνου για την Ελλάδα και αν η Τράπεζα της Ελλάδος ζητήσει από την ΕΚΤ να αυξήσει το εξαιρετικά χαμηλό όριο άδειας επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Ειδικά το δεύτερο στοιχείο δηλαδή η αύξηση του ορίου των επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα από τις συστημικές τράπεζες θα βελτίωνε κατακόρυφα την εικόνα σε τιμές και αποδόσεις…

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα