18/03/202320:42

Γιατί «ξήλωσαν» τον Κωνσταντίνο Σκούμα: Οι αιχμές του πρώην αρχηγούτης ΕΛ.ΑΣ. – Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αντιπαράθεση εντός της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει το «ξήλωμα» του Κωνσταντίνου Σκούμα, με τον πρώην να υπογραμμίζει ότι δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα και να αποδίδει την καθαίρεσή του σε δυσαρέσκεια «κέντρων εξουσίας». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδίδει την αντίδρασή του σε «ανθρώπινη πικρία», σημειώνοντας πως «είναι κατανοητή» αλλά «θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση».

Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείο λένε πως η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, με μόνο γνώμονα τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι κατανοητή ασφαλώς και η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Τα «καρφιά» Σκούμα
Ο Στρατηγός εν αποστρατεία, πλέον, Κωνσταντίνος Σκούμας στην πρώτη του ανακοίνωση -λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι «ξηλώνεται» από την θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ- ρίχνει «καρφιά» προς «συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας», ενώ προσθέτει πως «δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, σημαντικό ρόλο για την απόφαση καθαίρεσή του έπαιξε η διαχείριση από την αστυνομία των πρόσφατων διαδηλώσεων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα πως στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο ίδιος αρχικά αναφέρει ότι μοναδικό κριτήριο στην υπηρεσιακή του διαδρομή ήταν η προσφορά προς την κοινωνία και κάνει μία αναφορά στην επιχειρησιακή του συμμετοχή στα γεγονότα του Έβρου το 2020, στην «εξέγερση» των μεταναστών στην Λέσβο και στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Εν συνεχεία αναφέρει ότι «στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε “πόλεμο” με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας» και προσθέτει:

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα».

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα