20/04/202319:18

Γκ. Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Έχουμε μία χαμηλή αλλά διαρκή διασπορά όλο το χρόνο – Επαναληπτική δόση μόνο για τους ευάλωτους

Μετά τις διακοπές του Πάσχα και την έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχόλη του ΕΚΠΑ ο οποίος επισήμανε ότι «ο κορονοϊός έχει μια σταθερή διασπορά που δε φαίνεται να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον ειδικό στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων ελέγχων, οι ασθενείς εντοπίζονται με τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν νωρίτερα. «Αν κάποιος χρειαστεί χειρουργείο και έχει βγει θετικός είναι πιθανόν αυτό να του δημιουργήσει κάποια επιπλοκή» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι ο ιός έχει περάσει σε φάση ενδημικότητα. «Δεν είναι αυτό ο οποίος προκαλεί το κύριο πρόβλημα αλλά επιβαρύνει άλλα προβλήματα που πιθανώς έχουμε και γι’ αυτό το λόγο οι ευάλωτοι οι οποίοι βγαίνουν θετικοί χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», σημείωσε.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων τόνισε ότι έχουμε σταθερά πάνω από 500 άτομα, μέσα στα νοσοκομεία που έχουν κορονοϊό. Όσον αφορά τη νέα υποπαραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο “Αρκτούρος” δεν μας έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν τον έχουμε ανιχνεύσει και δεν φαίνεται ότι είναι ικανός να αλλάξει ο “Αρκτούρος” την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή στο γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Παραμένει η διασπορά

«Αυτό που μας απασχολεί εμάς τους γιατρούς είναι ότι η διασπορά παραμένει. Εξακολουθούμε και έχουμε περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία, ενώ από τις άλλες ιώσεις έχουμε σταματήσει να τα βλέπουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σταματήσει. Δε φαίνεται να περνάμε σε μια φάση όπου ο ιός δεν θα ανιχνεύεται», όπως γίνεται για παράδειγμα με τη γρίπη που δεν την ανιχνεύουμε άνοιξη – καλοκαίρι» διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Μιλώντας για τη νέα υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού τόνισε ότι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όπως είπε το πιο πιθανό σενάριο είναι να «έχουμε μία χαμηλή αλλά διαρκή διασπορά κατά τη διάρκεια του χρόνου και θα έχει εξάρσεις και υφέσεις».

Ερωτηθείς τι θα γίνει το φθινόπωρο με τα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για τους ευάλωτους υπάρχει ειδικό πρόγραμμα και λογικά κάθε χρόνο θα χρειάζεται επαναληπτική δόση. «Ο γενικός πληθυσμός δεν θα χρειάζεται επιπλέον εμβολιασμούς, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα 2 -3 χρόνια», πρόσθεσε.

Πηγή: Νewsroom | EΡΤ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα