05/06/202119:07

Γράφει ο Χάρης Μιχαλακόπουλος: “Ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους τραπεζικούς λογαριασμούς”

Γράφει ο Χάρης Μιχαλακόπουλος: “Ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους τραπεζικούς λογαριασμούς”

Πρόσφατα συμμετείχα σε μια ημερίδα(μέσω τηλεδιάσκεψης) για τον τουρισμό κρουαζιέρας-το λιμάνι μας και τη γενικότερη πορεία που πρέπει να έχουμε σε αυτό το κομμάτι. Η ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας. Έβγαλα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

α) Το λυπηρό γεγονός ότι μόλις 4(!) αυτοδιοικητικοί από όλο το Νομό ενδιαφέρθηκαν. Εγώ και 3 ακόμα που ήταν καλεσμένοι ως Δήμαρχοι να τοποθετηθούν. Οι δικές μου γραπτές ερωτήσεις-παρατηρήσεις-επισημάνσεις ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ και μπορείτε να τις δείτε στο chat της εκδήλωσης.

Προφανώς οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί α και β βαθμού, δεν θεώρησιν σημαντικό κάτι που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες και δεκάδες χιλιάδες εξαρτώμενους από το τουρισμό της κρουαζιέρας. Ίσως να θεώρησαν ότι τα ξέρουν όλα, όπως κάνουν για τα πάντα δηλαδή και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ως Δήμος και ως Νομός Ηλείας (στο πάτο). Η ανάπτυξη έρχεται με σκληρή δουλεία, όραμα και τόλμη και φυσικά όχι με «ξερολίαση»

β) Οι προσκεκλημένοι ομιλητές-ειδικοί πραγματικά μας έδωσαν δωρεάν ένα οδικό χάρτη το πώς και πρέπει να κινηθούμε. Οι παρεμβάσεις των πληττόμενων επαγγελματιών όμως ήταν όλο το «ζουμί». Άνθρωποι τη αγοράς που γνωρίζουν τις λύσεις και τις λένε δυνατά. Άνθρωποι που βιώνουν την φτωχοποίηση από τους λάθος χειρισμούς της Κυβέρνησης , αλλά και την ατολμία-αβλεψία-ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί ενώ όλα ήταν κλειστά στη χώρα λόγω cov-19, το μόνο που έπρεπε να κάνει ένας αυτοδιοικητικός είναι να ακούει την αγορά, να προβλέπει, να σχεδιάζει και να είναι πανέτοιμος για την επόμενη ημέρα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι και ο Πρόεδρος του Εμπ.Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, ουσιαστικά τους έδωσε «έτοιμο φαγητό» με τις πολύ σωστές επισημάνσεις του-τοποθετήσεις του και κυρίως με συγκεκριμένες προτάσεις.

Από εκεί λοιπόν πρέπει να ξεκινάει ο σχεδιασμός μας ως Δήμος-Περιφέρεια. Από την «κλοπή» γνώσης από τους άμεσα ειδικούς τεχνοκράτες και ανθρώπους της αγοράς. Αλίμονο εάν θεωρούμε ¨ειδικούς¨ το κάθε σύμβουλο που εμείς διορίζουμε για γνωστούς (στους διοικούντες) και άγνωστους(σε εμάς) λόγους.

Θα κλείσω δανειζόμενος μερικές φράσεις του Νίκου Ζαρόκωστα στην πρόσφατη τοποθέτησή του, για το γεγονός ότι στο νέο πρόγραμμα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων δεν εντάσσεται καμία από την περιοχή λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί (άλλη μια «πατάτα» από τη Κυβέρνηση των «αρίστων»)

«Τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως είχαν συγκεκριμένο προορισμό..και όχι τις πραγματικά έχοντες ανάγκη επιχειρήσεις..Τις ευχαριστίες μας, οι έμποροι της Αρχαίας Ολυμπίας, του Κατακόλου και άλλων όμορων νομών σε πανελλαδικό επίπεδο, θα τις εκφράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο στις εκλογές, όποτε και να έρθουν αυτές», λέει πολύ σωστά ο Νίκος Ζαρόκωστας.

Το πρόβλημα τελικά είναι ότι ο σχεδιασμός για οτιδήποτε περνάει από το παντελόνι του κάθε αιρετού(και μη) και όχι από το μυαλό, το χαρτί και το στυλό (ή τον υπολογιστή) του.

Ο νοών νοείτο….

Υ.Γ. Αληθεια-επί τη ευκαιρία….Εκείνες οι «συμβουλευτικές υπηρεσίες» που πληρώνονται χρυσάφι, από το υστέρημα των δημοτών, τι ακριβώς κοστολογημένο έργο έχουν προσφέρει;… Ρωτάω και ψάχνω φυσικά για το έργο που θα ωφελήσει ή ωφέλησε ήδη, τους πολίτες και όχι τους τραπεζικούς λογαριασμούς μερικών.

Το διοικείν εστί προβλέπειν….ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα