18/01/202108:48

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος: “Η Ανδραβίδα το 1821” – Μια φωτεινή προσπάθεια από τον Ηλείο Περικλή Καπετανόπουλο

Η νέα ιστορική σελίδα του Ηλείου Δημοσιογράφου – Ιστορικού στο Facebook

 

 

“Η Ανδραβίδα το 1821” – Μια φωτεινή προσπάθεια από τον Ηλείο Περικλή Καπετανόπουλο

 

Γράφει ο Θεόδωρος Λάμπρος

Ιστορικός – Διαχειριστής του ιστορικού πόρταλ “Το skalistiri.news ζωντανεύει το 1821”

και Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”

([email protected])

Είναι ελπιδοφόρο οτι στην Ηλεία παρόλο που υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ιστορικής γνώσης υπάρχουν άνθρωποι, σύλλογοι και φορείς που προσπαθούν να αναδείξουν και να προβάλλουν την τοπική μας ιστορία και να βάλουν με την σειρά τους ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο κόσμος να αγαπήσει την ιστορία και να την κάνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης – ειδικά σήμερα όπου η χώρα μας περνάει κρίσιμη περίοδο με τα εθνικά της θέματα.

 

Ένας από αυτούς τους φωτεινούς ανθρώπους που έχει ξεκινήσει τον δικό του αγώνα για την προβολή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας στην Ηλεία είναι ο Ηλείος Δημοσιογράφος – ιστορικός Περικλής Καπετανόπουλος από την Ανδραβίδα.

Ο Περικλής Καπετανόπουλος του οποίου έχω την τιμή να είμαι φίλος του ασχολείται ενεργά με την ιστορία του 1821 στην Ηλεία και ειδικά με την γενέτειρά του την Ανδραβίδα.

Μάλιστα αυτήν του την προσπάθεια την μετουσίωσε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης – Facebook με την ονομασία “H Ανδραβίδα το 1821” όπου οι αναγνώστες – αναγνώστριες, ιστορικοί και ερευνητές μπορούν να βρουν χρήσιμα στοιχεία για την Ανδραβίδα το 1821, τους πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης εποχής αλλά και άγνωστες πτυχές του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.

Όπως αναφέρει ο Περικλής Καπετανόπουλος:

“Το 2021 συμπληρώνονται 200 από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Η Ηλεία (επαρχία της Γαστούνης το 1821) ήταν η πλουσιώτερη από τις 24 επαρχίες (καζάδες) στο Εγιαλέτι του Μωριά (Eyālet-i Mōrâ). Η επαρχία πεδινή στο μεγαλύτερο μέρος της, γειτνίαζε ανατολικά με τους Τουρκαλβανούς του Λάλα, επαγγελματίες πολεμιστές, που μάχονταν έφιπποι με έμπειρους αρχηγούς.

Ο Πύργος που κατά την Επανάσταση αποτελούσε ξεχωριστό καζά (επαρχία), ήταν η πρώτη πόλη του Μωριά που καταστράφηκε από τους Οθωμανούς.

Η Ηλεία, στο σύνολό της, υπέφερε πολλά κατά την Επανάσταση από εχθρούς, αλλά και από “φίλους”. Οι ιστορικοί του 19ου αιώνα, σύγχρονοι των γεγονότων, κατέγραψαν σε γενικές γραμμές τα σημαντικότερα συμβάντα στην ηλειακή γη.

Υπάρχει όμως ακόμα, μεγάλος όγκος αθησαύριστου υλικού που δεν έχει μελετηθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε μεμονωμένες συλλογές και σε ιδιωτικά αρχεία. Επίσης τα Οθωμανικά Αρχεία της περιόδου 1821-1830 μας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Μιλώντας με αξιόλογους πνευματικούς ανθρώπους, από την “Πατρώα Γη”, πληροφορήθηκα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες προσπάθειες για την συλλογή στοιχείων που αφορούν τους απλούς αγωνιστές του Αγώνα, καθώς και τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, τα οποία έλαβαν χώρα στην επαρχία.

Μια τέτοια προσπάθεια είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, αξιέπαινη και θα είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν όλες αυτές οι ομάδες συγγραφής, είχαν επικοινωνία και συνεργασία και γιατί όχι, ανταλλαγή τεκμηρίων και πρωτογενούς υλικού, αν δεν αφορά το δικό τους ερευνητικό πεδίο.

Σε κάθε περίπτωση, όσον με αφορά, το υλικό, πρωτογενές και δευτερογενές, το οποία συνέλεξα με πολυετή έρευνα, θα το δημοσιεύσω, σε σημαντικό βαθμό, ως φόρο τιμής στην Μνήμη των Αγωνιστών της επαρχίας Ηλείας, της ιδιαίτερης πατρίδας μου Ανδραβίδας και του σημαντικού ρόλου που αυτή διαδραμάτισε το 1821″.

Εύχομαι η νέα προσπάθεια του φίλου μου Περικλή να έχει μεγάλη επιτυχία – πράγμα που το θεωρώ δεδομένο και να μας κάνει ακόμα περισσότερο να αγαπήσουμε το 1821 μέσα από τις προσπάθειες που κάνουν διάφοροι Ηλείοι ιστορικοί, σύλλογοι και φορείς δεδομένου οτι φέτος συμπληρώνονται και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Βεβαίως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν γίνονται μόνο για την συμπλήρωση των 200 ετών από το 1821 αλλά για να αναδείξουν την τοπική ιστορία της Ηλείας που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη να μάθουμε.

Καλή επιτυχία στον φίλο μου Περικλή Καπετανόπουλο. Τόσο εγώ ως μονάδα όσο και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης” θα είμαστε δίπλα σου στο δημιουργικό σου ταξίδι για το 1821 στην Ανδραβίδα και όχι μόνο.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα