23/05/202418:59

Γυμνάσιο Πελοπίου: Σε διεθνές Φεστιβάλ προβάλλεται το Σάββατο 25 Μαΐου ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν μαθητές του σχολείου με τίτλο, «Τότε που θάψαν τον Ερμή»

Προβάλλεται το Σάββατο 25 Μαΐου με τίτλο, «Τότε που θάψαν τον Ερμή»

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Τότε που θάψαν τον Ερμή», που δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πελοπίου, συμμετέχει στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ που διεξάγεται στις 20-25 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδοςστην ενότητα «τα μικρά του ΑΓΩΝΑ».  

Θα προβληθεί το Σάββατο ,25 Μαΐου, 11:30-14:30 ανάμεσα σε  61 ταινίες  από 22 χώρες που επιλέχθηκαν ενώ οι συμμετοχές που υποβλήθηκαν άγγιξαν τις 1.250 από 100 χώρες.

 Το ντοκιμαντέρ  δημιουργήθηκε σε μια διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο. Αφορμή ήταν η αφήγηση του καθηγητή τους ότι ο παππούς του ήταν ανάμεσα σε αυτούς που βοήθησαν στην απόκρυψη των αρχαιοτήτων του Μουσείου Ολυμπίας, το 1940. Συνέχεια δόθηκε με το λογοτεχνικό βιβλίο της συγγραφέα και φίλης του Σχολείου μας Αγγελικής Δαρλάση «όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα» που διαδραματίζεται στο πλαίσιο της απόκρυψης στην Αθήνα.

 Στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε εργαστήριο μιας βδομάδας, με τον σκηνοθέτη κ. Βασίλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ασχολείται συστηματικά, πολλά χρόνια, με την έρευνα για την επιχείρηση απόκρυψης  των αρχαιοτήτων και την στάση των δυνάμεων κατοχής απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας στο πλαίσιο ανάπτυξης σχεδίου ντοκιμαντέρ.

Σε αυτό το εργαστήριο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου γνώρισαν την επιστημονική έρευνα, την κινηματογραφική αφήγηση, τις τεχνικές οπτικοακουστικής καταγραφής της προφορικής ιστορίας και ενσωμάτωσης της πληροφορίας στην διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, με αφορμή την σημαντική για την τοπική – και όχι μόνο – ιστορία αυτή και αρχίζει η δουλειά…

Ο κ. Κοσμόπουλος τους παρουσίασε το επιστημονικό πλαίσιο του θέματος και τα σπάνια τεκμήρια από την  Απόκρυψη στην Αρχαία Ολυμπία όπου σώζονται τα ονόματα 43 ντόπιων  εργατών και τεχνιτών που συνέδραμαν τους αρχαιολόγους και ξεκίνησε η δύσκολη διαδικασία της έρευνας για την ανίχνευση προφορικών μαρτυριών.

Βρέθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι που θα μας δώσουν τις έμμεσες μαρτυρίες για την Απόκρυψη και τις άμεσες για την Αποκάλυψη του Ερμή μετά το Τέλος του Εμφυλίου.

Ακολούθησαν ξεναγήσεις στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και μετά από τον αρχαιολόγο κ. Πασχαλίδη στους χώρους που έγινε η Απόκρυψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.

Τον Ιούνιο 2023 έγιναν τα γυρίσματα στο χώρο του Παλαιού και του Νέου Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας  με  εμψύχωση από τους σκηνοθέτες Βασίλη Κοσμόπουλο και Πέτρο Κολοτούρο  και ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για το μοντάζ και την τελική μορφή της ταινίας.  Σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία ήταν συνεχής μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 26 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Η  έρευνα συνεχίζεται και περιμένουμε όποιο στοιχείο μπορεί να προσφερθεί.

Ο διευθυντής Δ. Ρούγκας και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Τάκης Γεωργακόπουλος, Ανδριάνα Μπόκιου και Αργυρώ Σαρρή θέλουμε να ευχαριστήσουμε για αυτή τη συνεργασία πρώτα απ΄ όλα τα παιδιά, τους συναδέλφους, τον Γραμματέα του Σχολείου μας, Γιώργο Φράγκο,  που βοήθησε στην έρευνα, τους γονείς  και επίσης  το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, τη συγγραφέα  Αγγελική Δαρλάση,  τον Αρχαιολόγο Κώστα Πασχαλίδη, όπως και όσους έδωσαν στοιχεία για την έρευνα ή και συνεντεύξεις, την Παναγιώτα Διαμαντάκου για τον πατέρα της Νικόλαο Αντ. Διαμαντάκο, την  Γεωργία Σταματοπούλου για τον πατέρα της Διονύσιο Δημητρόπουλο, τους κατοίκους της  Αρχαίας Ολυμπίας, του Πλατάνου και του Πελοπίου 

Για τις μαρτυρίες τους από την αποκάλυψη του Ερμή τον Άγγελο Κούτρα, τον Γιώργο  Σπηλιόπουλο του Αλκιβιάδη, τον Τάκη Γεωργακόπουλο για τον παππού του Παν. Γεωργακόπουλο, εργάτη, τον Βασίλη Βλαχαντώνη για τον πατέρα του Ιωάννη  Βλαχαντώνη, τον Νίκο Αρμακόλα για τον προπάππου του Ευάγγελο Αρμακόλα, μαρμαρογλύπτη.

Το σχολείο ευχαριστεί την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Προϊσταμένη Ερωφίλη Ίριδα Κόλλια και την αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τον τότε Δήμαρχο  Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο Ρόη Αντωνοπούλου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα