«Η αγροτική παραγωγή φθίνει και η ποιότητα υποφέρει….» -Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου στην ημερίδα για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή
«Η αγροτική παραγωγή φθίνει και η ποιότητα υποφέρει….»
*Η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου στην ημερίδα για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή
«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων σε αυτό που καθημερινά βλέπουμε και συζητάμε αλλά δεν το πολυπιστεύουμε ότι θα το ζήσουμε εντονότερα τα επόμενα χρόνια…» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο. Σκοπός της ημερίδας που είχε τη μορφή διαλόγου για τα μέτρα και τις δράσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας . Ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: « Για τον τομέα της αγροτικής παραγωγής η κρίση είτε κλιματική είναι αυτή είτε ενεργειακή πρέπει να δράσουμε με μέτρα βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσουμε τώρα τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική προσιτότητα αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά τη διάρκεια του έτους ή στο εγγύς μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά στο φάσμα των εξελίξεων ενεργοποίησε για πρώτη φορά το αποθεματικό της ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, εγκρίνοντας έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για την άμεση ενίσχυση των γεωργών που πλήττονται περισσότερο από το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Το κλίμα αλλάζει. Αυτό δεν το λένε μόνον οι επιστήμονες, αλλά το παρατηρούν στην πράξη οι αγρότες μας. Η άνοδος των θερμοκρασιών δεν επιτρέπει στις καλλιέργειες να συσσωρεύουν αρκετό βιολογικό υλικό, με αποτέλεσμα και η παραγωγή να φθίνει και η ποιότητα να υποφέρει.»
Η πρόταση για την άρδευση…
Ο αντιπεριφερειάρχης εστίασε κυρίως στο βασικό στοιχείο της αγροτικής παραγωγής που είναι η άρδευση: « Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, οι αγρότες πρέπει να αρχίσουν να βασίζονται κυρίως στην άρδευση. Η βελτίωση της αποδόσεως της αρδεύσεως είναι σημαντική. Αυτή περιλαμβάνει συλλογή του νερού της βροχής, στοχευμένη χρήση του αρδευτικού ύδατος (πχ στάγδην άρδευση), αλλά και επιλογή νέων η παλαιών ποικιλιών πιο ανθεκτικών στην ξηρασία. Οι αγρότες πρέπει , να αναπροσαρμόσουν τις παραδοσιακές ημερομηνίες σποράς, εφαρμογής φυτοφαρμάκων ή συλλογής.
Να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες χρησιμοποιώντας όλο το διαθέσιμο γενετικό υπόβαθρο, ακόμα και ποικιλίες που έχουν αναπτυχθεί με γενετική μηχανική.
Να αναπροσαρμόσουν την άμυνα απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες στις καινούργιες συνθήκες χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολεμήσεως.
Να χρησιμοποιούν το νερό πιο αποτελεσματικώς με φειδώ, αποθηκεύοντας νερό της βροχής όπου είναι δυνατόν.
Να βελτιώνουν την δομή του εδάφους, πχ με χλωρή λίπανση, ώστε να αυξάνεται η οργανική ουσία που επιτρέπει στο έδαφος να συγκρατεί περισσότερη υγρασία. Οι αγρότες πρέπει να προσαρμοσθούν αυξάνοντας τις αρδευόμενες εκτάσεις και αλλάζοντας καλλιέργειες ή ποικιλίες. Πρέπει να επιλέγουν είδη και ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα ξηρά και θερμά καλοκαίρια.»