Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Όπου κι αν βρεθείς στην Ελλάδα υπάρχουν ευρήματα δηλωτικά ενός πολιτισμού που πάσχιζε να δώσει ένα πλαίσιο στην ανθρώπινη ύπαρξη και στη συνέχεια να ωθήσει τον ανθρώπινο νου έξω από αυτό. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η έννοια: «πρόοδος».
Η αρχαία Ολυμπία με την πολυσημία της αποτελεί το ιδανικό μέρος για ποικίλες δράσεις πνευματικού ενδιαφέροντος. Που θα έβρισκε ο σύγχρονος άνθρωπος γονιμότερο έδαφος για να δράσει και να αφήσει με τη σειρά του το δικό του στίγμα; Είναι βαθιά πεποίθηση της διαδικτυακής εταιρείας DOXAS/ΔΟΞΑΣ ΙΚΕ ότι η Ολυμπία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος που δεν έχει αξιοποιηθεί σε όλο το εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρει τόσο ο τόπος όσο και η βαριά κληρονομιά της.
Πόσα συνέδρια (forums) επιστημονικού χαρακτήρα θα μπορούσαν να συντελεστούν στην αρχαία Ολυμπία που θα ενέτειναν την ακτινοβολία της αλλά και θα αποτελούσαν φάρο προόδου και επιστροφή στον γνήσιο ενδιαφέρον για τον Άνθρωπο; Η απάντηση είναι πολλά.
Συνέδρια (forums) ιατρικής στην χώρα που γέννησε την ιατρική με τον Ιπποκράτη. Συνέδρια (forums) φιλοσοφίας στη χώρα όπου πρωτοαρθρώθηκαν τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, της γνώσης, της αιτίας και απαντήθηκαν από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη. Συνέδρια (forums) θετικών επιστημών στην χώρα που γέννησε τις επιστήμες με μυαλά όπως του Αρχιμήδη και του Δημόκριτου (Φυσική, Αστρονομία), του Ευκλείδη, του Αναξίμανδρου, του Πυθαγόρα, του Θαλή του Μιλήσιου (Μαθηματικά και Γεωμετρία), του Ηρόδοτου (Ιστορία, Γεωγραφία), του Σόλωνα (Νομική), του Φειδία (Γλυπτική και αρχιτεκτονική), του Αριστόξενου του Ταραντίνου (Μουσική) και πλήθος άλλων. Ο κατάλογος είναι τεράστιος και αναξιοποίητος.
Η Ολυμπία στην αρχαιότητα ως τόπος που φιλοξενούσε ιερό αφιερωμένο στον Δία ήταν ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του τότε γνωστού αρχαίου ελληνικού κόσμου. Με την τέλεση των αθλητικών αγώνων, ο Θουκυδίδης καταγράφει πως το γεγονός πως οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί είχε ως σκοπό να καταργηθεί το πνεύμα της λατρείας και να επικρατήσει το πνεύμα του αθλητισμού. Το έτος 776π.Χ πέραν της πρώτης καταγραφής τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων σημαίνει και τούτο : ότι οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν υπερδραστήριοι πνευματικά σε βαθμό τέτοιο που κάτι πολύ δημοφιλές ήθελαν να το εξελίξουν και να το μετουσιώσουν σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό και ανθρωποκεντρικό.
Οι σύγχρονοι Έλληνες ακόμη κι αν απλώς παραδειγματιζόμασταν από το ανήσυχο πνεύμα των προγόνων μας θα είχαμε να προσφέρουμε πολλά στην ανθρωπότητα. Εκεί που τα υπόλοιπα έθνη κάνουν πόλεμο και τα άλλα μισά προσπαθούν να κάνουν αντίπολεμο εμείς μπορούμε να κάνουμε Πολιτισμό. Γιατί Πολιτισμό κάναμε πριν τις ορδές των βαρβάρων και τις «καθόδους των Μυρίων», πριν την έλευση του ζυγού (300 χρόνια των Ενετών και 400 των Τούρκων) και Πολιτισμό πρέπει να κάνουμε αν εξακολουθούμε να οραματιζόμαστε ένα ανθρώπινο αύριο, με αξίες, τάξη, πρόοδο κι ευημερία. Γι΄ αυτό και η ομάδα της διαδικτυακής εταιρείας DOXAS/ΔΟΞΑΣ ΙΚΕ επιμένει και εργάζεται για τη προώθηση του Πολιτισμού: δράση μέσα στο Φως και για το Φως. Για μια Ελλάδα της οποίας θα είμαστε αντάξιοι και περήφανοι. Για μια Ελλάδα που δεν θα πληγώνει τους πολίτες της αλλά θα τους περιλούζει με το Φως της. Είθε αυτό το Φως να είναι το Φως της Ολυμπίας.