Η χρονιά του Πάτρα – Πύργος: Τα ορόσημα για να “δοθούν” στην κυκλοφορία τα 75 χιλιόμετρα του νέου αυτοκινητοδρόμου- Η συνέχεια και τα μεγάλα οφέλη
Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, και περίπου τρία χρόνια μετά την έναρξη των έργων, ο άξονας Πάτρα-Πύργος αναμένεται φέτος να γίνει μια πραγματικότητα και να δοθεί σε λειτουργία. Τα 75 νέα χιλιόμετρα κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα συνδέσουν την πρωτεύουσας της Αχαϊας με την πρωτεύουσα της Ηλείας θα κλείσουν ένα κεφάλαιο αποτελούμενο από δύσκολες συνθήκες, ανατροπές, αγωνία για την τοπική κοινωνία και τελικά λύτρωση με την υλοποίηση του έργου.
Κλείνοντας το 2024, η πρόοδος στο έργο άγγιξε το 70% παρότι ο φετινός χειμώνας έχει δείξει ότι δεν θα είναι τόσο εύκολος όσο ο περσινός. Οι συχνές βροχοπτώσεις και κακοκαιρίες αποτελούν μεν τροχοπέδη για την πρόοδο των έργων, όμως πλέον από φέτος εισερχόμαστε σε μια αντίστροφη μέτρηση που -εκτός απροόπτου- θα μας οδηγήσει στην ολοκλήρωση και στην λειτουργία.
Δύο σημεία είναι σημαντικά στην πορεία αυτή. Το πρώτο είναι η απόφαση για το αν λειτουργήσει ο άξονας στο σύνολό του, δηλαδή να δοθεί από το Μιντιλόγλι μέχρι τον Πύργο ή αν θα δοθεί τμηματικά. Αν και έχει λεχθεί ότι αυτό είναι και το ορθότερο για να αποφευχθούν προσωρινές συνδέσεις με το τοπικό δίκτυο, από την άλλη αν έχουμε σημαντική χρονική απόκλιση στην ολοκλήρωση του πιο δύσκολου τμήματος, του πρώτου στην περιοχή της Αχαϊας, τότε δεν είναι απίθανο να δούμε τμηματική λειτουργία.
Το δεύτερο σημείο είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των τριών εργολαβιών. Η ΤΕΡΝΑ στο τμήμα Γαστούνη-Πύργος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εργολαβία καθώς κινείται κοντά στο επίπεδο του 90% (ήταν 86% τον Δεκέμβριο) και φαίνεται πως -καιρού επιτρέποντος- μέχρι τον Μάρτιο θα έχει καταφέρει να φτάσει στην επίτευξη του στόχου. Με μεγάλη επιτάχυνση κινείται πλέον και η εργολαβία της ΑΚΤΟR στο τμήμα Καραίικα-Γαστούνη καθώς είναι στο επίπεδο των 2/3 της προόδου και συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς είναι πιθανόν να δούμε μέχρι το τέλος της Άνοιξης να φτάνει σε επίπεδα ολοκλήρωσης.
Όπως φαίνεται το κρίσιμο σημείο είναι πως εφόσον δούμε τις δύο αυτές εργολαβίες να ολοκληρώνονται αν θα έχουμε μεγάλη χρονική διαφορά στην ολοκλήρωση με την τρίτη και πιο απαιτητική εργολαβία. Απαιτητική γιατί στην πρώτη εργολαβία της AVAX από το Μιντιλόγλι μέχρι τα Καραίικα το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα αφορά στην διαπλάτυνση της υφιστάμενης χάραξης, δηλαδή έργα και λειτουργία του δρόμου ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτό το τμήμα που η πρόοδος του δεν είναι ευκαταφρόνητη, είναι σχεδόν στα 2/3, θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους. Εδώ μένει να δούμε αν ληφθεί κάποια απόφαση για την τμηματική ή συνολική λειτουργία του άξονα.
Η συνέχεια και τα μεγάλα οφέλη
Η ολοκλήρωση του Πάτρα-Πύργος, κλείνει ένα πολυετές σήριαλ για το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και δημιουργεί τις συνθήκες για να ξεκινήσει η συζήτηση για το τελευταίο “ορφανό” τμήμα, Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Η εκτίμηση πως το έργο μπορεί να κοστίσει έως και 700 εκατ. ευρώ δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην προώθηση του προς υλοποίηση αλλά φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα για μια τμηματική υλοποίηση του έργου.
Όπως έχει δηλωθεί το προηγούμενο διάστημα, το πιθανότερο είναι το πρώτο υποτμήμα που θα δούμε να παίρνει το πράσινο φως (με την αίρεση της εύρεσης χρηματοδότησης) είναι το Πύργος-Αλφειός μήκους 13χλμ που θα φτάσει την Ολυμπία Οδό στην Αρχαία Ολυμπία. Να θυμίσουμε πως από το καλοκαίρι του 2022 το υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει δώσει εντολή στην Ολυμπία Οδό να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες στο τμήμα Α/Κ Εισόδου Πύργου – Αλφειός – Καλό Νερό – Τσακώνα.
Με την λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, η απόσταση Πάτρα-Πύργος θα μειωθεί αισθητά σε κάτι περισσότερο από 35 λεπτά κερδίζοντας πάνω από 40 λεπτά απαιτητικής οδήγησης. Παράλληλα ο Νομός Ηλείας θα αποκτήσει για πρώτη φορά κλειστό αυτοκινητόδρομο που θα διασχίζει κάθετα το μεγαλύτερο τμήμα του.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα κινείται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο που διαθέτει δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και τα επίπεδα οδικής ασφάλειας θα είναι τα υψηλότερα που υπάρχουν και που ισχύουν στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Η απόσταση Αθήνα-Πύργος θα μπορεί να επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 3 ώρες αλλάζοντας τα δεδομένα στις επιβατικές και εμπορευματικές οδικές μεταφορές της περιοχής.
Σημαντική μείωση στους χρόνους οδήγησης θα διαπιστώσουν και οι οδηγοί κάτω από τον Πύργο που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε κλειστό αυτοκινητόδρο όχι από την Πάτρα, αλλά από την περιοχή του Πύργου.
ΠΗΓΗ: Ypodomes.com