Η ΔΕΗ, οι άλλες ενεργειακές προκλήσεις και οι ευκαιρίες
08/07/201908:27

Η ΔΕΗ, οι άλλες ενεργειακές προκλήσεις και οι ευκαιρίες

[ad_1]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει μετά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, επικεφαλής στο καυτό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ενέργειας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, δηλαδή ένα κορυφαίο στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν παρών και παρακολουθούσε στενά τα τεκταινόμενα στην αγορά.

Συνετέλεσε καθοριστικά στο να αναδειχθεί ως μείζον το οικονομικό πρόβλημα αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος γνωρίζει άριστα το χαρτοφυλάκιο, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη σημασία του για την οικονομία, από την προηγούμενη εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο ανάπτυξης που είχε την αρμοδιότητα της ενέργειας.

Αν μη τι άλλο, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες και τελικά αναλάβει το ΥΠΕΝ ο Κ. Χατζηδάκης, τότε η επιλογή σηματοδοτεί το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην ενεργειακή αγορά και πρωτίστως στη ΔΕΗ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι και η βασική πρόκληση για το νέο υπουργό, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί την προβληματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οδυνηρές επιπτώσεις από τις στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, την επικίνδυνη κατάσταση στα εγκαταλελειμμένα από τις χαμηλές επενδύσεις δίκτυα ηλεκτρισμού και την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής κατεύθυνσης για το άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.

Σε αυτήν την εικόνα θα πρέπει να προστεθεί ο περίφημος διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση, που καρκινοβατεί, οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, αλλά και οι καθυστερήσεις στις δομικές αλλαγές και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Για τα θέματα αυτά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση και με τις Βρυξέλλες που επίσης παρακολουθούν στενά τις εγχώριες ενεργειακές εξελίξεις.

Συναφής εξάλλου είναι και η υπόθεση των διασυνδέσεων και ειδικότερα της διασύνδεσης της Κρήτης, για την οποία η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις που προκαλούνται εξαιτίας των επιλογών που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς τους τελευταίους μήνες.

Εκτός όμως από τον άξονα ΔΕΗ – αγορά ηλεκτρισμού, ο νέος υπουργός θα κληθεί να λάβει αποφάσεις και να δρομολογήσει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές στις εκκρεμείς ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τους λανθασμένους χειρισμούς και τις καθυστερήσεις από πλευράς απερχόμενης κυβέρνησης.

Άλλωστε η αγορά έχει ήδη μιλήσει για περίπλοκα και σύνθετα μοντέλα, τα οποία ουσιαστικά καταδίκαζαν τις δύο αποκρατικοποιήσεις σε εκ προοιμίου αποτυχία, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ.

Πέρα όμως από τα προβλήματα, ο ενεργειακός τομέας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες, τόσο στον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και στην πρόκληση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Και στους δύο κλάδους υπάρχει σημαντικό και σοβαρό ελληνικό και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχει απτά αποτελέσματα.

Τέλος, και αυτό είναι ένα θέμα που αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ο νέος υπουργός θα κληθεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις στην ανάγκη που εκφράζει ο βιομηχανικός ιστός της χώρας για ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, ικανό να συντηρήσει και να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική αλλά και τις νέες επενδύσεις που έχουν αποφασιστεί ή δρομολογούνται στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας και της μεταποίησης. 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα