05/06/202409:18

Η Διευθύντρια Δασών Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1973 με σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Η φετινη παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για το 2024 επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του εδάφους , την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Με τον όρο ερημοποίηση χαρακτηρίζεται η υποβάθμιση της γής όπου μια ξηρή περιοχή γίνεται όλο και ξηρότερη ,συνήθως χάνοντας νερό ,βλάστησή και άγρια ζωή. Η ερημοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα μια περιοχή καλυπτόμενη από άμμο. Η ερημοποίηση σημαίνει μια περιοχή η οποία έχει λίγο νερό και το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

Η ερημοποίηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων και των εδαφών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου έτσι παρατηρούμε ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται ολο και πιο συχνά ενώ άλλες περιοχές να δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών και να γίνεται πιο δύσκολη η κατάσβεση τους.

Αντιμέτωπη με την ερημοποίηση θα βρίσκονται όλο και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου μεταξύ και αυτών και η χώρα μας όπου ολοι ζούμε μια ήπια προς τον παρόν ξηρασία λογω της αυξανόμενης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,κυβερνήσεις ,οργανισμοί και πολίτες να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών καθώς και των δασών και την ενίσχυση του προστατευτικού υδρολογικού, αισθητικού και εν γένει περιβαλλοντικού τους ρόλου.

Η Διευθυντρια Δασών

Αγγελικη Τσακωνα

Δασολογος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα