01/11/202212:54

Παναγιώτης Μπράμος: Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία να μην μείνει ένα ακόμα σχέδιο επί χάρτου

Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία να μην μείνει ένα ακόμα σχέδιο επί χάρτου.
Κρίσιμοι τομείς στην ΟΧΕ:
➡️ οι υποδομές και η βελτίωση προσβασιμότητας,
➡️ η περιβαλλοντική αναγέννηση,
➡️ η αγροδιατροφή και η άμεση διασύνδεση με το τουριστικό προϊόν,
➡️ η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος με νέες δράσεις,
➡️ η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο τρίπτυχο τουρισμός – πολιτισμός – αγροδιατροφή,
➡️ η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.
✅ οι δραστηριότητες να υιοθετούν πράσινες πολιτικές και ψηφιακό μετασχηματισμό.
✅ Η επίλυση του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι επιβεβλημένη.
Στον τόπο μας δεν χωρούν άλλοι διχασμοί και καθυστερήσεις.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης έχει ως ακολούθως:

“Τοποθέτηση κατά την 21η Τακτική Συνεδρίαση του Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας”.
Θέμα: Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών μετά τις πυρκαγιές του 2021.
Οι συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 παραμένουν δυσχερείς.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν αποζημιωθεί μερικώς και όχι σε όλη την έκταση των πυρόπληκτων περιοχών.
Οι επιχειρήσεις και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος περιμένουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ένταξη τους.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των συνανθρώπων μας διέσωσαν τους πολίτες από τους σταθερά δυσκίνητους ρυθμούς της Ελληνικής Πολιτείας.
Η άμεση κινητοποίηση και το δυναμικό παρόν που έδωσαν, θα έπρεπε να παραδειγματίσει όλους για την ταχύτητα που θα έπρεπε να δράσει η οργανωμένη Πολιτεία. Αναφέρομαι στους εκατοντάδες δωρητές, που έσπευσαν με ότι μέσο είχαν να ενισχύσουν από τις πρώτες ώρες τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.
Όμως για να φτάσουμε στο παρόν, πρέπει να μιλήσουμε χωρίς φόβο και υπεκφυγές για το παρελθόν και τα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονήθηκαν για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Από το 2000 κι έπειτα έχουν συνταχθεί αρκετές μελέτες, είτε από κρατικούς φορείς ή φορείς της αυτοδιοίκησης, είτε από ιδρύματα ή ιδιώτες.
Όλες οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα κατά καιρούς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την χάραξη ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, με την Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο.
Παρά τις αδιαμφισβήτητα καλές προθέσεις που υπήρξαν, αυτά τα σχέδια είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αντί να γεύεται τους καρπούς των παρεμβάσεων και την κορυφή της επιτυχίας, να παραμένει ακόμα στην κοιλάδα των προσπαθειών.
Κι εδώ τίθεται το μεγάλο στοίχημα σε μια περίοδο που τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία να μην μείνει ένα ακόμα σχέδιο επί χάρτου. Η δημιουργία μιας ΟΧΕ, θα λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες καταγραφές, αλλά θα απαντά και στις σύγχρονες ανάγκες.
Κρίσιμοι τομείς στην ΟΧΕ είναι, οι υποδομές και η βελτίωση προσβασιμότητας, η περιβαλλοντική αναγέννηση, η αγροδιατροφή και η άμεση διασύνδεση με το τουριστικό προϊόν, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος με νέες δράσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο τρίπτυχο τουρισμός – πολιτισμός – αγροδιατροφή, η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να εντάσσονται σε πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλο το εύρος της οικονομικής ζωής.
Για να εφαρμοστούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις, πρέπει να λυθεί ένα μείζον ζήτημα που αφορά όλη την Ηλεία και δεν είναι άλλο από το χωροταξικό. Να γνωρίζει ο καθένας πριν αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί, τι επιτρέπεται σε κάθε ζώνη και με ποιους όρους. Σήμερα μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα συσκευαστήριο δεν γνωρίζει πού μπορούν να χωροθετηθεί. Σε αυτό το αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον πώς μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις.
Η επίλυση του ζητήματος του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι επιβεβλημένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διευκόλυνση και την προσέλκυση των επενδύσεων καθώς και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Η σύντμηση των χρόνων υλοποίησης των δράσεων, καθώς και η εξάντληση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, οφείλουν να αποτελέσουν πεδίο συνεργειών.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους στον αγώνα για το κοινό μέλλον της περιοχής μας.
Δεν είναι ώρα για στείρες αντιπαραθέσεις, αλλά για κοινές διεκδικήσεις. Αυτή την οπτική, σε συνέχεια των προτάσεων που κατέθεσα πριν έναν χρόνο για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων, επαναλαμβάνω και σήμερα δημόσια.
Στον τόπο μας δεν χωρούν άλλοι διχασμοί και καθυστερήσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα