Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με «βραχιολάκι» – Ο ανακριτής θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη χωρίς κανέναν όρο
Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής η οποία έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, το οποίο κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και μήνες, αποφυλακίζεται, καθώς φέρεται να πήρε και την σχετική εισήγηση την Τετάρτη, έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πίσω από τα κάγκελα.
Η Καϊλή, θα τεθεί πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, στο Euronews. «Δεν θα δώσω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια λογική απόφαση που άργησε πάρα πολύ να ληφθεί», ανέφερε ο δικηγόρος της σε μια σύντομη δήλωση.
Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο OPEN η Μαρία Αρώνη, ο ανακριτής Κλεζ θα ζητήσει την αποφυλάκιση της Καϊλή χωρίς ηλεκτρονικό βραχιολάκι και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, αυτό θα κληθεί να το αποφασίσει το βελγικό δικαστήριο την Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι και οι άλλοι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο, δηλαδή οι Τζιόρτζι, Ταραμπάλα και Παντσέρι, έχουν όλοι αποφυλακιστεί και βρίσκονται σε κατ’ όικον περιορισμό.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η Καϊλή συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, όταν φέρεται να συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και η βουλευτική της ασυλία άρθηκε αμέσως. Στη συνέχεια, η 44χρονη κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Χάρεν, οι οποίες βρίσκονται στα περίχωρα των Βρυξελλών.
Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες και στην ευρωπαϊκή κοινότητα καθώς έφερε στο φως μια μεγάλη έρευνα σχετικά με ένα σύστημα δωροδοκιών από την κυβέρνηση του Κατάρ και του Μαρόκο, έναντι ευεργεσιών από Ευρωπαίους νομοθέτες. Και οι δύο χώρες αρνούνται κάθε αδίκημα μέχρι και σήμερα.
Πάντως περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τη βελγική αστυνομία σε δεκάδες έρευνες σε σπίτια και γραφεία.
Στον απόηχο του σκανδάλου, η Καϊλί απομακρύνθηκε από τη θέση της ως μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ιδιότητα του μέλους του κόμματός της ανεστάλη, μια δραματική τροπή των γεγονότων για μια βουλευτή που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι στο ημικύκλιο και φιλική προς τα μέσα ενημέρωσης προσωπικότητα.
Η 44χρονη παραμένει ακόμα και σήμερα αδέσμευτη Ευρωβουλευτής και δικαιούται μισθό μετά φόρων 7.146 ευρώ μηνιαίως.
Ethnos.gr