Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: Τιμήθηκε η μνήμη των Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (photos)
Με την δέουσα Εκκλησιαστική ευταξία και Ιερή κατάνυξη, εορτάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, οι ανιδιοτελείς θεραπευτές με την ανόθευτη πίστη, Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ Ρώμης καταγόμενοι. Άνθρωποι που έκαναν την αγάπη καθημερινό τρόπο ζωής τους. Άνθρωποι που με τον αγώνα τους πάλεψαν για να θεραπεύσουν κάθε μέλος του σώματος του Χριστού!
Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός είχαν λάβει από τον Θεό το χάρισμα της ιάσεως, την ευλογία να θεραπεύουν τα πνευματικά και σωματικά νοσήματα των ανθρώπων. Εκείνη την εποχή αυτό το χάρισμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός είχαν εμπνευστεί από αυτόν τον Ευαγγελικό Λόγο. Ο Χριστός βρισκόταν πάντοτε κοντά τους, γιατί ζούσαν σύμφωνα με το Θείο θέλημά Του. Η δε Θεία χάρις τους χαρίτωνε και τους έδινε τη δύναμη να θαυματουργούν και να θεραπεύουν κάθε ασθένεια, χρησιμοποιώντας ως μέσα θεραπείας τέσσερα σημαντικά φάρμακα: τον Φόβο του Θεού, την Πίστη, την Προσευχή αλλά και την Αγάπη!
Την δε Ιατρική επιστήμη που γνώριζαν άριστα την αξιοποίησαν όχι για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αλλά για να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο! Χρησιμοποιούσαν τα διάφορα φάρμακα μάλλον ως πρόσχημα ενώ στην πραγματικότητα θεράπευαν όλα τα νοσήματα των ανθρώπων με την επίκληση του ονόματος του Χριστού. Όταν συνειδητοποίησαν ότι είναι φορείς αυτού του εξαιρετικού χαρίσματος, δεν σκέφτηκαν όπως ενδεχομένως θα σκεφτόμασταν εμείς.
Έκαναν μια υπέρβαση και αποφάσισαν να γίνουν Ανάργυροι, να θεραπεύουν τους ανθρώπους χωρίς αντιμισθία. Να προσφέρουν τις ιατρικές τους γνώσεις δωρεάν, χωρίς να απαιτούν από τους ασθενείς χρήματα. Έτσι, έμειναν γνωστοί μέσα στην Εκκλησιαστική ιστορία με αυτό το προσωνύμιο “Ανάργυροι” Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εορταζόμενοι Άγιοι, επειδή άσκησαν το λειτούργημά τους με αγάπη προς τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, με πνεύμα θυσίας, διακονίας και προσφοράς φθονήθηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον Δάσκαλο που τούς είχε μάθει την Ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μπακοπούλου συμπαραστατούμενου υπό του Αιδεσι μολογιοτάτου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, του Αιδεσιμοτάτου. π. Αυγερινού Τσουκαλά, καθώς επίσης και του οικείου εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής Δευτέρα 1η Ιουλίου, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα και του Αιδεσιμοτάτου π. Αυγερινού Τσουκαλά. Το απόγευμα τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των ευλαβών Προσκυνητών, ως επισφράγισμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών αυτών εκδηλώσεων, ευλαβείς και φιλάγιοι Χριστιανοί εκ της ενορίας αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές των εορταζομένων Αγίων, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία από αυτούς, οι οποίοι θεράπευαν όλους ανιδιοτελώς και αδιακρίτως με την άριστη επιστημονική τους γνώση.
Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων, δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά το χάρισμα των ιάσεων που είχαν λάβει συνεχίζει να επενεργεί και μετά την κοίμησή τους, διότι η αγάπη τους, για τους ανθρώπους δεν έπαυσε ποτέ. Η δε Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, διά μέσου της Μυστηριακής Ζωής προσφέρει και σήμερα στους πιστούς θεραπεία των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών νοσημάτων, χωρίς ταυτόχρονα, να υποβαθμίζει το ρόλο και τη σημασία της Ιατρικής επιστήμης. Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Δεν αντιμάχονται. Συνεργάζονται αρμονικά και η κάθε μία γνωρίζει τα όρια της. Αυτό που όλοι μας πρέπει επιτέλους να αποδεχθούμε είναι ότι η επιστημονική ιατρική έρευνα, δεν εμποδίζει διόλου την Χριστιανική βιοτή κάθε πιστού ανθρώπου!
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ