14/04/202412:13

Η Νέα Αριστερά στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ηλείας- Για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Η Νέα Αριστερά στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ηλείας

Για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας

Η Ν.Δ. προωθεί την πιο βάναυση αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στοχεύοντας στο «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης, που είναι η ισότιμη φροντίδα των πολιτών μέσα από το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.

Οι επισκέψεις μας στη Νοσηλευτική Μονάδων Κρεστένων, στα Κέντρα Υγείας Βάρδας και Ζαχάρως και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λεχαινών στοχεύουν στην ανάδειξη του κεντρικού ρόλου που πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αναγκαία ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ παραμένει νοσοκομειοκεντρικό.

Οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό και οι μετακινήσεις γενικών γιατρών στις νοσηλευτικές μονάδες Πύργου και Αμαλιάδας “περιορίζουν” τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κ.Υ. Ζαχάρως εφημερεύει λιγότερες από τις μισές ημέρες του μήνα. Παράλληλα, είναι αναγκαία η περαιτέρω εργαστηριακή υποστήριξή τους σε προσωπικό και υποδομές (ακτινολογικό, μικροβιολογικό) ώστε και το έργο των γιατρών (διαγνωστικό και θεραπευτικό) να διευκολύνεται και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε όμορες υγειονομικές δομές.

Στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, το σχέδιο για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ψυχογηριατρικό οικοτροφείο) έχει ”ναυαγήσει”. Η Νέα Αριστερά Ηλείας προτείνει την αξιοποίηση της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής των Κρεστένων χωρίς να ακυρώνεται η σημερινή λειτουργία που είναι προσανατολισμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία Τμήματος Αποκατάστασης και Φροντίδας Ηλικιωμένων (με δυνατότητα φιλοξενίας), οργανικά ενταγμένου στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Πρόκειται για χρήση συμβατή με το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της περιοχής που θα ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Νέα Αριστερά Ηλείας

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα