13/05/202420:03

Η νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά: Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Την πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν έκανε ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης.

«Και οι δύο ηγέτες πάντως έδειξαν, ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτό το κλίμα των ήρεμων νερών στο Αιγαίο», ενώ «ο κύριος Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτά που θεωρεί διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/maios/20240513-DELTIO1800-MELETHS-FULL-TURKEY.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/05/20240513-DELTIO1800-MELETHS-FULL-TURKEY.jpg

Για τις δηλώσεις των δύο ηγετών ο κ. Μελέτης ανέφερε: «Ήταν νομίζω αναμενόμενες, δεν εξέπληξαν κανένα.

Θα ξεκινήσω από αυτό που είπε στο τέλος ο πρωθυπουργός ότι δίπλα στις διαφωνίες μας να γράψουμε μια παράλληλη σελίδα για τη συνεργασία και το σήμερα, να μην υπονομεύει το αύριο.

Και οι δύο ηγέτες πάντως έδειξαν, ότι θέλουν να συνεχιστεί αυτό το κλίμα των ήρεμων νερών στο Αιγαίο».

Σχετικά με το θέμα της Γάζας: «Ο πρωθυπουργός είπε «να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε κάποια ζητήματα, αλλά μπορεί να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο που είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η προστασία των αμάχων».

Από εκεί και πέρα, οι θέσεις του κυρίου Ερντογάν για τη Χαμάς, τις οποίες ανέπτυξε έντονα ότι είναι μια αντιστασιακή οργάνωση, είναι γνωστές.

Στα άλλα ζητήματα, είδαμε τον κύριο Ερντογάν να επιμένει στις θέσεις του, όπως και η Ελλάδα βεβαίως».

Αναφορικά με την αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στην λειτουργεία της Μόνης της χώρας ως τζαμί ο κ. Μελέτης σχολιάζει: «Η Μονή της Χώρας έχει το ίδιο μοντέλο με την Αγία Σοφία που προβλέπει να είναι επισκέψιμο το μνημείο, αλλά το θέμα είναι τις ώρες προσευχής στους χώρους προσευχής, αν θα σκεπαστούν αυτά τα μοναδικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με σεντόνια, όπως έγινε στην Αγιά Σοφιά».

Σε ότι αφορά τις διαφορές των δύο χωρών «Ο κύριος Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς σε αυτά που θεωρεί διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μίλησε όμως για αλληλένδετα προβλήματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν με βάση τον διάλογο και το διεθνές δίκαιο, όπως είπε και επανέλαβε αυτό που λέει συχνά ότι έχει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κανένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις που να μην μπορεί να λυθεί.

Αυτό βεβαίως μένει να αποδειχτεί, διότι σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα της οριοθέτησης, είναι προφανές ότι εκεί υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο χωρών και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχει γίνει ακόμα κανένα βήμα στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ίσως να υπάρξει κάποια εξέλιξη μετά την επόμενη συνάντησή τους, που θα είναι ουσιαστική Συνάντηση και θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για το μειονοτικό ζήτημα ο κ. Μελέτης υπογραμμίζει ότι: «Ήταν δεδομένο ότι θα το έθετε ο κ. Ερντογάν. Το θέτει πάντα, μιλάει πάντα για μειονότητα στη Θράκη.

Ήταν κι ένας προάγγελος ότι σήμερα, πριν λίγη ώρα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού έβγαλε εκτενέστατο δημοσίευμα με συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης για τα προβλήματα της μειονότητας. Ήταν αναμενόμενο εκεί η απάντηση που δόθηκε από τον πρωθυπουργό και δόθηκε το Δεκέμβριο.

Να θυμίσω όταν είχε τεθεί πάλι το θέμα είναι ότι η Λωζάννη προβλέπει θρησκευτική μειονότητα, ότι υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία, προστατευμένα δικαιώματα και ως Έλληνες πολίτες, μειονοτικοί και ως Ευρωπαίοι πολίτες και ότι μακάρι την ίδια συμμετοχή που έχουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή οι Έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, να έχουν και τα μέλη της ελληνικής μειονότητας».

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα