Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ για την απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό
Κυπαρισσιακός: Κάποτε θα το καταλάβουν…
Αντί να προσπαθούν να γκρεμίσουν την προστασία της περιοχής, θα πρέπει να την κάνουν σημαία τους.
Όπως αναμενόταν, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των Δήμων Ζαχάρως, Τριφυλίας και Ανδρίτσαινας, μιας ξενοδοχειακής εταιρείας, μιας ανώνυμης εταιρείας εκμετάλλευσης γηπέδων γκολφ και περίπου 180 κατοίκων γύρω από την αποξηραμένη Αγουλινίτσα και τις εκβολές Αλφειού που ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο Κυπαρισσιακός Κόλπος «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και καθορίστηκαν οι χρήσεις, οι όροι και περιορισμοί δόμησης.
Θα ήταν παράνοια, λίγους μήνες μετά την καταδίκη της χώρας για πλημμελή προστασία των περιοχών Natura-2000, να ακυρωνόταν ένα Προεδρικό Διάταγμα που ήρθε ως διεθνής υποχρέωση της χώρας για να καλύψει το κενό προστασίας που υπήρχε σε αυτήν την κορυφαίας αξίας φυσική περιοχή. Οι αρχές, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δεν πρέπει να παραπονούνται. Όχι μόνο μπορούσαν να καταθέσουν έγκαιρα τις απόψεις τους (άσχετα αν δεν το έκαναν) αλλά, κυρίως, είναι συνυπεύθυνοι για την γενικευμένη κατακραυγή για την έλλειψη προστασίας της περιοχής.
Κάποτε θα καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι για το συμφέρον τους, έστω και εάν το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσαμε. Αν μη τι άλλο, σε ένα επισφαλές και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μετά από την πανδημία και υπό την απειλή της κλιματικής επιδείνωσης, η λειτουργία ενός Εθνικού Πάρκου θα φέρει την προστιθέμενη αξία, την προβολή και τους επιπλέον πόρους που χρειάζονται. Δεν αξίζει να τα απορρίψουν αυτά για χάρη του βραχυπρόθεσμου κέρδους κοντόφθαλμων συμφεροντολόγων. Η κουβέντα πρέπει να φύγει από τα τετραγωνικά που χτίζει ο καθένας και να στραφεί στην προστασία, την διαχείριση και την ανάδειξη του αξεπέραστου φυσικού περιβάλλοντος, μαζί με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν.
Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι φορείς και οι κάτοικοι έχουν δίκιο σε κάτι: Χωρίς ευρύτερη πολιτική βούληση για προστασία και ανάδειξη της περιοχής, το Προεδρικό Διάταγμα όντως θα φανεί ανεπαρκές και “αντιαναπτυξιακό”.
Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός σύμβουλος