08/04/202417:04

ΠΔΕ- Παν. Μπράμος: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενεργά παρούσα στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενεργά παρούσα στις εκδηλώσεις για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Τη δική της ενεργή παρουσία έχει η Περιφέρεια Δυτικής στη φετινή Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού,  συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας μία σειρά εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Ολυμπιακή Γη, στην οποία θα στραφούν τα φώτα της διεθνούς κοινότητας.

«Η Ολυμπιακή Γη αποτελεί την κορωνίδα κάθε προσπάθειας εξωστρέφειας που καταβάλλουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό, η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας σε δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα καθιστά την τελετή Αφής ένα ολόπλευρό πολιτισμικό γεγονός και όχι απλά μία δράση μερικών ωρών» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπράμος.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στις εξής δράσεις:

  • Στις 9 Απριλίου η ΑΜΚΕ World Human Forum σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υλοποιεί το έργο “Eden”. Στο μοναδικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, τρεις καταξιωμένες παιδικές χορωδίες – γαλλική, ελληνική και προσφυγική – θα τραγουδήσουν μαζί με την κορυφαία ερμηνεύτρια, αμερικανίδα σοπράνο Joyce DiDonato. Η δράση θα γυριστεί σε ταινία για πρώτη φορά και στο φινάλε θα περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγουδημένο στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά, ενισχύοντας το παγκόσμιο και αρμονικό μήνυμα του έργου και διαδίδοντας το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Το έργο “Eden” έχει ως στόχο να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για την περιβαλλοντική αναγέννηση, τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της πολιτιστικής ενσωμάτωσης και την ανάπτυξη της αρμονίας όχι μόνο με τους συνανθρώπους μας αλλά και με τον εαυτό μας και τη φύση.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας διοργανώνει συναυλία την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία. Η κορυφαία μουσικός-συνθέτης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, με το μαγικό βιολί της, θα παρουσιάσει μια σειρά έργων της μπροστά από το Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, με μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών. Από τις 20:30, μπροστά από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η Ελληνίδα συνθέτης, με το δοξάρι και το βιολί της, το κόκκινο χρώμα σήμα κατατεθέν της και την κινηματογραφικών αποχρώσεων μουσική της, μας υπόσχεται μια μαγική βραδιά.
  • Ακολουθεί η εκδήλωση «Γνωρίζοντας τα Ολυμπιακά Αθλήματα – Ολυμπιακή Εβδομάδα – Αφή Ολυμπιακής Φλόγας» όπου δυο Ολυμπιονίκες θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες στην Ηλεία και θα επισκεφθούν σχολεία της περιοχής. Ειδικότερα στις 15 Απριλίου, θα διατεθεί χρόνος «Ολυμπιακή ώρα», στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα παρουσίασης των αθλημάτων και συζήτησης των μαθητών με τους Ολυμπιονίκες, ενώ θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την ιστορία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και των ολυμπιακών αθλημάτων.
  • Στις 14-15 Απριλίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στον 9ο Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Πρόκειται για μια ημιορεινή διαδρομή 50 χλμ., μη αγωνιστικού χαρακτήρα, με παράλληλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων για παιδιά. Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» είναι η διαδρομή που οδηγεί από την Αρχαία Ηλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, υποδέχονται τους δρομείς με δροσερό νερό, με παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, χυμούς, ξηρούς καρπούς, προϊόντα της Ηλειακής γης, τα οποία προσφέρονται απλόχερα στους σύγχρονους κήρυκες της Εκεχειρίας.
  • Ακόμα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην υπογραφή της Διακήρυξη της Σύγχρονης Εκεχειρίας, όπως γινόταν και στην Αρχαιότητα κατά τη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνει στις 15 Απριλίου 2024, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Τέλος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την παραγωγή συλλεκτικής έκδοσης για την ιστορία της Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη διοργάνωση το 776 π.Χ. έως σήμερα που στηρίζεται σε πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Η συλλεκτική έκδοση θα διανεμηθεί δωρεάν την ημέρα της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μέρος μίας μεγάλης προσπάθειας μέσα από την οποία αναδεικνύεται η Ολυμπία στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και φυσικά, στο παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα» συμπληρώνει ο κ. Μπράμος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φροντίζει για τη διαρκή ανάδειξη της Ολυμπίας ως γης πολιτισμού και αθλητισμού με πολλές ακόμα δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο Ημιμαραθώνιος Ολυμπίας ή το L’ Etape Greece by Tour De France, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε κλήρωση, ώστε ένας από τους νικητές να συμμετάσχει στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. 

«Σε αυτό το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, η Δυτική Ελλάδα είναι παρούσα συμβολικά και ουσιαστικά, αφού με εκκίνηση από την Αρχαία Ολυμπία  την πρώτη μέρα, η Φλόγα θα περάσει από την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, τον Πύργο και τη Ζαχάρω, ενώ την δέκατη μέρα θα βρεθεί και πάλι στη Δυτική Ελλάδα για να διέλθει από το Μεσολόγγι, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Πάτρα και την Οικία του Κωστή Παλαμά, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού. 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα