Η ΡΑΕ στέλνει την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο
14/06/201908:24

Η ΡΑΕ στέλνει την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο

[ad_1]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σύνολο των καυτών θεμάτων της ενεργειακής αγοράς, είναι η υπόθεση των προσωρινών τελών διανομής φυσικού αερίου, για την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για την επίσημη καταγγελία που έχει υποβάλει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας στις 30 Ιουνίου του 2016 (CHAP 2016 02265) για την επιβολή προσωρινού τέλους Διανομής δικτύου φυσικού αερίου.

Το προσωρινό τέλος  ύψους 4 ευρώ/MWh είχε επιβληθεί δια νόμου το καλοκαίρι του 2015 και εφαρμόστηκε για 16 μήνες για όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως προφίλ, τη στιγμή που ο προσδιορισμός του ύψους του αποτελούσε αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

Τον Νοέμβριο του 2016 η ΡΑΕ έβγαλε τα τελικά τιμολόγια διανομής από τα οποία προέκυπτε σημαντική διαφορά ως προς το προσωρινό τέλος. Τον ίδιο μήνα η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε με επιστολή της από τη ΡΑΕ να ασκήσει την αρμοδιότητα και να κάνει συμψηφισμό. Σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν ξεπερνούσαν το 100%, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων, ποσό που προφανώς κάποιες βιομηχανίες χρεώθηκαν άδικα, λόγω της οριζόντιας εφαρμογής της χρέωσης.

Αντί όμως να ασκηθεί η αρμοδιότητα του ρυθμιστή και να διορθωθεί η απόκλιση, η ΡΑΕ επέλεξε να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας με πολλαπλές επιστολές τις θέσεις της ΓΔ Ενέργειας για το θέμα. Σε όλες τις επιστολές που απέστειλε η ΓΔ Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωνε την ορθότητα των θέσεων της ΕΒΙΚΕΝ. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ ζήτησε από την ΕΕ να διευκρινίσει:

– Εάν είχε αρμοδιότητα να παρέμβει και να διορθώσει την επίπτωση από το προσωρινό τιμολόγιο

– Εάν η ύπαρξη καθεστώτος παρέκκλισης εμπόδιζε τη ΡΑΕ να προβεί στην άσκηση της αρμοδιότητάς της

– Εάν στην περιοχή της Στερεάς, όπου δεν υπήρχε καθεστώς παρέκκλισης θα μπορούσε να προβεί σε διόρθωση από το 2011, ερωτώντας εάν η εφαρμοζόμενη χρέωση πριν τον Αύγουστο του 2015 μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινή.

Είναι προφανές δηλαδή ότι η ΡΑΕ ακολουθούσε παρελκυστική τακτική προκειμένου να μην προχωρήσει στη διόρθωση του προβλήματος, με αποκορύφωμα το τελευταίο ερώτημα στο οποίο η DGEnergy  απάντησε ότι το καθεστώς τιμολόγησης πριν το 2015 δε συνιστά προσωρινή τιμολόγηση διότι απορρέει ευθέως από τις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ, χωρίς παρέμβαση το νομοθέτη ή της ΡΑΕ.

Προφανής στόχος του τελευταίου ερωτήματος είναι να υπολογιστούν τα τιμολόγια προ του 2015 προκειμένου στη συνέχεια να συμψηφιστούν με τις χρεώσεις μετά το 2015. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί θέση και ενός από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση διαχειριστές δικτύου, που είναι κρατικό μονοπώλιο και στον οποίο επικεφαλής είναι πρώην σύμβουλος του υπουργού ενέργειας.

Πληροφορίες θέλουν, την Ρυθμιστική Αρχή να είναι έτοιμη να αποφασίσει παραβλέποντας την ρητή απάντηση της ΓΔ Ενέργειας, εναρμονιζόμενη με τις απόψεις του πρώην συμβούλου του ΥΠΕΝ. Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο είναι σαφές ότι θα οδηγήσει στην άμεση εκκίνηση της διαδικασίας παράβασης από πλευράς ΓΔ Ενέργειας της ΕΕ, που είναι το πρώτο στάδιο για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο και την καταδίκη της με ορατό τον κίνδυνο προστίμου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη θέση που διατυπώνουν κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην καταγγελία τους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα