Η σχέση Iμάμογλου με την Κύπρο - Τι δήλωσε στο ψευδοκράτος (ΒΙΝΤΕΟ)
01/01/197002:00

Η σχέση Iμάμογλου με την Κύπρο – Τι δήλωσε στο ψευδοκράτος (ΒΙΝΤΕΟ)

[ad_1]

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμολγου φαίνεται πως θα είναι το πολιτικό πρόσωπο που θα αναδειχθεί ως κύριος αντίπαλος του Ερντογάν  τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.  Τι σημαίνει όμως η εκλογή του για την Κύπρο και ποιες είναι σχέσεις του με το νησί μας;

Στις 11  Μαΐου ο Εκρέμ Ιμάμογλου επισκέφτηκε το ψευδοκράτος, όπου και συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  Κατά την προσέλευσή του στο «προεδρικό», ο Ιμάμογλου έτυχε θερμής υποδοχής από υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ του όπως «Εκρέμ για πρόεδρος».

Επισκέφτηκε το μνημείο του Ραούφ Ντενκτάς και εκεί αναφέρθηκε σε «αρχή των δύο ίσων χωρών» στην Κύπρο και συμπλήρωσε πως πρέπει να προστατευθεί η έννοια των εγγυήσεων στον οδικό χάρτη του ψευδοκράτους. Όπου και αν είναι, σε όποιο πόστο, πρόσθεσε, «το ένα μου μάτι, το ένα μου αυτί θα είναι στην ‘τδβκ’», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Παλαιότερα ο ίδιος έπαιζε ποδόσφαιρο σε ομάδα του ψευδοκράτους και αγωνιζόταν από τη θέση του τερματοφύλακα.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κ. Ιμάμογλου τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με τον όρο «να προστατεύονται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σπούδασε στην κατεχόμενη Κύπρο, ωστόσο δεν είχε δημιουργήσει τότε δεσμούς με τους Ελληνοκύπριους, όπως δηλώνει: «Δεν είχαν δημιουργηθεί τέτοιοι δεσμοί. Ούτε είχα και την ευκαιρία άλλωστε να επισκεφθώ την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αλλά προφανώς εκεί υπήρξαν κακές μνήμες. Εγώ ήμουν εκεί 3-4 χρόνια μετά την ίδρυση της ‘τδβκ’ -ψευδοκράτος- και τότε δημιουργήθηκε ο δεσμός μου με τον Ραούφ Ντενκτάς που τον είχα γνωρίσει. Αργότερα έκανα και το μνημείο με τον Ραούφ Ντενκτάς στον δήμο του Μπεϊλίκτουζου.

Όπως ο ίδιος είπε, στο ψευδοκράτος πέρασε 2 από τα πιο σπουδαία χρόνια της ζωής του.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα